Υψηλό κόστος και χαμηλή κερδοφορία οδηγούν σε απολύσεις

Υψηλό κόστος και χαμηλή κερδοφορία οδηγούν σε απολύσεις

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο φορές στη διάρκεια της εβδομάδας, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων στην κερδοφορία των τραπεζών, οι οποίες αντιδρούν με χιλιάδες ακόμη απολύσεις σε ένα πολύ μουντό οικονομικό περιβάλλον. «Η κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου είναι πολύ αδύναμη», δήλωσε o Πίτερ Πρατ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ από τη Μαδρίτη, συμπληρώνοντας πως «εάν συνεχιστεί η πτώση των τραπεζικών μετοχών, θα μετατραπούν σε συστημικό φαινόμενο». Ο Ιβ Μερς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, προειδοποίησε πως η περαιτέρω υποχώρηση των τιμών των μετοχών θα επηρεάσει τη δυνατότητά τους στην παροχή δανείων.

Oι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αναγγείλει 20.000 νέες απολύσεις λόγω του υψηλού ρυθμιστικού κόστους και των πιέσεων που δέχεται η κερδοφορία τους από τα αρνητικά επιτόκια.

Μία εβδομάδα πριν, η γερμανική Commerzbank ανακοίνωσε την απόλυση 9.600 εργαζομένων και η ισπανική Banco Popular Espanol SA την κατάργηση 3.000 θέσεων εργασίας. Αυτήν την εβδομάδα, η ολλανδική ING Groep έδωσε στη δημοσιότητα τα πενταετή σχέδια για τη μείωση του προσωπικού κατά 5.800 άτομα εντός της επόμενης πενταετίας, καθώς επικεντρώνεται στο Διαδίκτυο και στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Από τις αρχές του έτους οι μετοχές των τραπεζών στην Ευρωζώνη έχουν παρουσιάσει απώλειες 20%.

Πληροφορίες του Bloomberg έδειξαν πως το προσωπικό σε 26 τράπεζες της Ευρωζώνης, της Ελβετίας και της Σκανδιναβίας έχει μειωθεί κατά 150.000 άτομα, στα 2,1 εκατ., από τα τέλη του 2007. Σε αυτή τη φάση, η ING εκτιμά ότι από τις απολύσεις θα εξοικονομήσει 900 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ ετοιμάζεται να επενδύσει 800 εκατ. ευρώ στην ψηφιακή τεχνολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή