Πολιτική διαμάχη και αβεβαιότητα γύρω από το Brexit

Πολιτική διαμάχη και αβεβαιότητα γύρω από το Brexit

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες αμερικανικές τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν δραστηριότητες τους εκτός Βρετανίας καθώς επικρατεί έντονη αβεβαιότητα και εδραιώνεται η εντύπωση πως η βρετανικής κυβέρνηση δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε σκληρό Brexit, δηλαδή να θυσιάσει την πρόσβαση στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά ώστε να ελέγχει πλήρως τη μετανάστευση και ώστε η βρετανική νομοθεσία να υπερισχύει της ευρωπαϊκής. Μετά τη μεγάλη πτώση της Παρασκευής που συνεχίστηκε, αλλά σε μικρότερο βαθμό, η υποχώρηση της λίρας στερλίνας έναντι του δολαρίου.

Οι μεγάλες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες όπως η Goldman Sachs, Morgan Stanley και η JPMorgan προειδοποιούν πως θα αποφασίσουν αν θα παραμείνουν στη Βρετανία ανάλογα με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. με την αβεβαιότητα που κυριαρχεί να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα.

Ωστόσο η αβεβαιότητα θα κυριαρχήσει τους επόμενους μήνες καθώς η κ. Μέι πραγματοποιεί πολιτικούς ελιγμούς στην προσπάθεια της να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους της και γενικότερα όσους είχαν ψηφίσει υπέρ του Brexit και ταυτόχρονα προσπαθεί να εξασφαλίσει μια συμφωνία καλή για τις βρετανικές επιχειρήσεις και την οικονομία. Μετά την σκληρή ρητορική που είχε χρησιμοποιήσει την περασμένη εβδομάδα,  η Βρετανίδα πρωθυπουργός κ. Τερέζα Μέι υιοθέτησε προσεκτικότερο τόνο όσον αφορά στους Ευρωπαίους πολίτες που ήδη ζουν στη Βρετανία και οι οποίοι αισθάνονται αβέβαιοι σχετικά με το μέλλον τους σε περιβάλλον ξενοφοβίας που κυριαρχεί εσχάτως στη Βρετανία. “Περιμένω πως θα είμαι σε θέση να εγγυηθώ τα δικαιώματα πολιτών της Ε.Ε. που ήδη βρίσκονται στη Βρετανία υπό την προϋπόθεση ότι θα τύχουν ανάλογης μεταχείρισης και οι Βρετανοί πολίτες που ζουν σε κράτη μέλη της Ε.Ε., δήλωσε χθες η κ. Μέι από τη Δανία. Παράλληλα η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε πως επιθυμεί η συμφωνία που θα διέπει μελλοντικά τις σχέσεις Βρετανίας-Ε.Ε. να βασίζεται “στο είδος της ώριμης, συνεργατικής σχέσης που έχουν στενοί φίλοι και σύμμαχοι”.

Την ίδια στιγμή η κ. Μέι απέκρουσε την προσπάθεια αρκετών βουλευτών τόσο από το κόμμα της όσο και από τους Εργατικούς και τους Φιλελεύθερους να φέρουν το ζήτημα του Brexit στο κοινοβούλιο με το επιχείρημα ότι ο λαός ψήφισε Brexit αλλά όχι και την οικονομική καταστροφή που είναι πιθανό να συνεπάγεται το λεγόμενο σκληρό Brexit, δηλαδή ο αποκλεισμός της Βρετανίας από την κοινή ευρωπαϊκή αγορά. Η διεξαγωγή δεύτερης ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο για την έξοδο της Βρετανίας δεν είναι αποδεκτή ως λύση, διαμήνυσε χθες η Ντάουνινγκ Στριτ. “Ομως το να έχουμε δεύτερη ψηφοφορία ή μια ψηφοφορία ώστε να μαντέψουμε ποια ήταν η βούληση του βρετανικού λαού δεν αποτελεί αποδεκτό τρόπο να προχωρήσουμε”, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της κ. Μέι. Ο υπουργός Brexit κ. Ντέιβιντ Ντέβις είπε στο Κοινοβούλιο ότι “η εντολή είναι σαφής και θα απορρίψουμε οποιαδήποτε προσπάθεια να ακυρωθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οποιαδήποτε απόπειρα να καθυστερήσει η διαδικασία ή οποιαδήποτε προσπάθεια να παραμείνει η Βρετανία στην Ε.Ε. από την πίσω πόρτα”.

Ωστόσο δεν είναι σίγουρο αν οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες είναι διατεθειμένες να παραμείνουν στη Βρετανία δεδομένης της αβεβαιότητα που κυριαρχεί. Σύμφωνα με τους Sunday Times η Goldman Sachs καταρτίζει σχέδιο για πιθανή μετεγκατάσταση δύο χιλιάδων υπαλλήλων σε άλλη ευρωπαϊκή πόλη αν αποκλειστεί η Βρετανία από την κοινή ευρωπαϊκή αγορά. Χθες η διοίκηση της αμερικανικής τράπεζας επιβεβαίωσε πως εξετάζει “όλες τις πιθανές επιπτώσεις της ψήφου υπέρ του Brexit” αν και δεν έχει πάρει τελική απόφαση. Ο δε διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, Τζέιμς Γκόρμαν, είχε δηλώσει το Σαββατοκύριακο πως εξετάζει κατά πόσο η τράπεζα χρειάζεται να έχει κεντρικά γραφεία στην Ευρωζώνη και εκτίμησε ότι ο μεγάλος κερδισμένος από το Brexit θα είναι η Νέα Υόρκη. Ο Τζέιμς Ντίμον, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan προσέθεσε πως περιμένει να προκύψει πιο σαφής εικόνα προτού αποφασίσει αν η τράπεζα θα εγκαταλείψει το Λονδίνο. Την ίδια στιγμή η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει την εργατική νομοθεσία ώστε να προσελκύσει ξένες τράπεζες στη Φρανκφούρτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή