Ευνοϊκή μεταχείριση της DB στα στρες τεστ

Ευνοϊκή μεταχείριση της DB στα στρες τεστ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευνοϊκή ήταν η μεταχείριση της Deutsche Bank από την ΕΚΤ στα στρες τεστ τον περασμένο Ιούλιο, καθώς συμπεριλήφθηκαν στον δείκτη βασικών κεφαλαίων έσοδα από πώληση μεριδίου της σε κινεζική τράπεζα, παρότι η συναλλαγή δεν έχει ακόμη λάβει το «πράσινο φως» από τις ρυθμιστικές αρχές, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απάντησε σε σχετική ερώτηση της «Κ» ότι «η μεταχείριση όλων των τραπεζών είναι ίση». Πρόσθεσε πως «τα στρες τεστ του 2016 δεν ήταν άσκηση αποτυχίας/επιτυχίας των τραπεζών, αλλά τα αποτελέσματα θα αξιοποιηθούν ως παράμετρος στις αποφάσεις που λαμβάνονται από τη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP)». Η ΕΚΤ έχει αναλάβει την εποπτεία των 6.000 τραπεζών της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, το ζήτημα είναι ότι ο δείκτης βασικών κεφαλαίων της Deutsche Bank έφθασε στο 7,8% στο δυσμενές σενάριο των στρες τεστ, χάρη στα 4 δισ. ευρώ από την πώληση του 20% που κατείχε στην κινεζική Huaxia Bank. Εάν αφαιρεθεί το τίμημα των 4 δισ. ευρώ, τότε ο δείκτης υποχωρεί στο 7,4%. Σημειώνεται ότι το δυσμενές σενάριο προβλέπει ακραίες αρνητικές συνθήκες στις αγορές, πρόστιμα, χαμηλά επιτόκια και υποτονικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι Financial Times παρατηρούν πως η συμφωνία ανάμεσα στην Deutsche Bank και την Huaxia Bank ανακοινώθηκε τέλη Δεκεμβρίου του 2015. Τυπικά, καμία συναλλαγή δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνεται από αυτήν την ημερομηνία και έπειτα στα στρες τεστ του 2016. Επιπροσθέτως, η συναλλαγή δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές, ενώ αντίστοιχη μεταχείριση δεν είχαν οι υπόλοιπες 50 τράπεζες. Ανάλογη αντιμετώπιση δεν είχε, για παράδειγμα, η ισπανική Caixabank όταν πούλησε δραστηριότητες στη μητρική Criteria Holding τον Μάρτιο έναντι 2,65 δισ. ευρώ, επισημαίνουν οι Financial Times. Δεν της δόθηκε η δυνατότητα να ενσωματώσει τα έσοδα από αυτήν την πώληση στην κεφαλαιακή της επάρκεια. Τα στρες τεστ, τα οποία είναι ασκήσεις προσομοίωσης για να δοκιμάσουν τις κεφαλαιακές αντοχές των τραπεζών σε όλη την Ε.Ε., πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή σε συνεργασία με την ΕΚΤ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αρμόδιες αρχές των χωρών-μελών. Aξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη Ιουνίου η Deutsche Bank απέτυχε στα στρες τεστ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, λόγω της ανεπαρκούς διαχείρισης του επενδυτικού κινδύνου και του μη ικανοποιητικού χρηματοοικονομικού σχεδιασμού. Η Deutsche Bank είναι μία από τις μεγάλες διεθνείς συστημικές τράπεζες και οι αγορές φοβούνται πως η οικονομική εξασθένηση μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα Lehman Brothers. Χθες η μετοχή του τραπεζικού κολοσσού υποχωρούσε έως και 3%, αφού ο διευθύνων σύμβουλός της Τζον Κράιαν απέτυχε να καταλήξει με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε συμβιβασμό για τη μείωση του προστίμου των 14 δισ. δολαρίων.

Οι επενδυτές έχουν οδηγήσει σε μεγάλη πτώση τη μετοχή της Deutsche Bank, επειδή ανησυχούν ότι δεν μπορεί να καλύψει το πρόστιμο από τις ΗΠΑ των 14 δισ. δολαρίων που αποκαλύφθηκε μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ ο τραπεζικός κολοσσός επικαλείται τα στρες τεστ της Ε.Ε. για να αποδείξει πως είναι κεφαλαιακά ισχυρή.

Την περασμένη εβδομάδα, είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες για καλύτερο διακανονισμό, της τάξεως των 5 δισ. ευρώ, όσες είναι οι συνολικές προβλέψεις της Deutsche Bank για τις φετινές νομικές δαπάνες της. Αν και η Deutsche Bank διαθέτει ρευστά διαθέσιμα άνω των 200 δισ. ευρώ, η κεφαλαιακή της επάρκεια δέχεται πιέσεις από τις ζημίες ρεκόρ του 2015, τις υψηλές νομικές δαπάνες και τη μεγάλη πτώση των εσόδων της σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή