ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδια εξόδου από τη Βρετανία ετοιμάζουν αμερικανικές τράπεζες

schedia-exodoy-apo-ti-vretania-etoimazoyn-amerikanikes-trapezes-2155091

Μεγάλες αμερικανικές τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν δραστηριότητές τους εκτός Βρετανίας, καθώς επικρατεί έντονη αβεβαιότητα και εδραιώνεται η εντύπωση πως η βρετανική κυβέρνηση δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε «σκληρό» Brexit, δηλαδή να θυσιάσει την πρόσβαση στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά ώστε να ελέγχει πλήρως τη μετανάστευση και η βρετανική νομοθεσία να υπερισχύσει της ευρωπαϊκής. Μετά τη μεγάλη πτώση της Παρασκευής, συνεχίστηκε και χθες, αλλά σε μικρότερο βαθμό, η υποχώρηση της στερλίνας έναντι του δολαρίου.

Οι μεγάλες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες, όπως οι Goldman Sachs, Morgan Stanley και JPMorgan, προειδοποιούν πως θα αποφασίσουν αν θα παραμείνουν στη Βρετανία ανάλογα με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., με την αβεβαιότητα που κυριαρχεί να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα θα κυριαρχήσει τους επόμενους μήνες, καθώς η κ. Μέι ελίσσεται πολιτικά στην προσπάθειά της να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους της και γενικότερα όσους είχαν ψηφίσει υπέρ του Brexit και ταυτόχρονα προσπαθεί να εξασφαλίσει μια συμφωνία καλή για τις βρετανικές επιχειρήσεις και την οικονομία. Μετά τη σκληρή ρητορική που είχε υιοθετήσει την περασμένη εβδομάδα, χθες η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ήταν πολύ προσεκτική σε όσα είπε όσον αφορά τους Ευρωπαίους πολίτες που ήδη ζουν στη Βρετανία και αισθάνονται αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον τους στο περιβάλλον ξενοφοβίας που κυριαρχεί στη Βρετανία. «Περιμένω πως θα είμαι σε θέση να εγγυηθώ τα δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε. που βρίσκονται στη Βρετανία, υπό την προϋπόθεση ότι θα τύχουν ανάλογης μεταχείρισης και οι Βρετανοί πολίτες που ζουν σε κράτη-μέλη της Ε.Ε.», δήλωσε χθες η κ. Μέι από τη Δανία. Παράλληλα, η Βρετανή πρωθυπουργός είπε πως επιθυμεί η συμφωνία που θα διέπει μελλοντικά τις σχέσεις Βρετανίας – Ε.Ε. να βασίζεται «στο είδος της ώριμης, συνεργατικής σχέσης που έχουν στενοί φίλοι και σύμμαχοι». Την ίδια στιγμή, η Ντάουνινγκ Στριτ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την προσπάθεια αρκετών βουλευτών τόσο από το κόμμα της πρωθυπουργού όσο και από τους Εργατικούς και τους Φιλελεύθερους, να φέρουν το ζήτημα του Brexit στο κοινοβούλιο με το επιχείρημα ότι ο λαός ψήφισε Brexit αλλά όχι και την οικονομική καταστροφή που είναι πιθανό να συνεπάγεται το «σκληρό» Brexit.

Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο αν οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες είναι διατεθειμένες να παραμείνουν στη Βρετανία, δεδομένης της αβεβαιότητας που κυριαρχεί. Σύμφωνα με τους Sunday Times, η Goldman Sachs καταρτίζει σχέδιο για πιθανή μετεγκατάσταση 2.000 υπαλλήλων σε άλλη ευρωπαϊκή πόλη αν αποκλειστεί η Βρετανία από την κοινή ευρωπαϊκή αγορά. Χθες η διοίκηση της αμερικανικής τράπεζας επιβεβαίωσε πως εξετάζει «όλες τις πιθανές επιπτώσεις της ψήφου υπέρ του Brexit», αν και δεν έχει πάρει τελική απόφαση. Ο διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley Τζέιμς Γκόρμαν είχε δηλώσει το Σαββατοκύριακο πως εξετάζει αν η τράπεζα πρέπει να έχει κεντρικά γραφεία στην Ευρωζώνη και εκτίμησε ότι ο κερδισμένος από το Brexit θα είναι η Νέα Υόρκη. Ο Τζέιμς Ντίμον, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, πρόσθεσε πως περιμένει να προκύψει πιο σαφής εικόνα προτού αποφασίσει αν η τράπεζα θα εγκαταλείψει το Λονδίνο. Την ίδια στιγμή, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει την εργατική νομοθεσία για να προσελκύσει ξένες τράπεζες στη Φρανκφούρτη.