Νομπέλ Οικονομίας για τα συμβόλαια

Νομπέλ Οικονομίας για τα συμβόλαια

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βραβείο Νομπέλ Οικονομίας δόθηκε στους πανεπιστημιακούς Ολιβερ Χαρτ (Χάρβαρντ, ΗΠΑ) και Μπενγκτ Χόλμστρεμ (ΜΙΤ, ΗΠΑ) λόγω της μεγάλης συμβολής τους στη Θεωρία Συμβολαίων.

Στην ανακοίνωση της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών αναφέρεται ότι «οι θεωρίες τους είναι σημαντικές στο να γίνουν κατανοητά στη δομή τους τα πολυσύνθετα συμβόλαια στην πραγματική ζωή, καθώς και οι πιθανές παγίδες στον σχεδιασμό τους».

Το βραβείο ανέρχεται σε 8 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες, δηλαδή περίπου 930.000 δολάρια και δεν είχε εξαρχής θεσμοθετηθεί από τον εφευρέτη Αλφρεντ Νομπέλ.

Οι βραβευθέντες συνέβαλαν με τις μελέτες και τις επιστημονικές τους εργασίες στην περαιτέρω εξέλιξη και εμβάθυνση της Θεωρίας Συμβολαίων, η οποία χρησιμοποιείται στο να καταρτιστούν και να γίνουν αντιληπτά τα πακέτα αμοιβών υψηλόβαθμων επιχειρηματικών στελεχών με βάση την απόδοσή τους, τα δίκτυα φραντσάιζ αλλά και οι συμβάσεις εργασίας. Επιπλέον, η προαναφερθείσα θεωρία εφαρμόζεται σε θέματα διαχείρισης κεφαλαίων. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Βασιλικής Ακαδημίας, η Θεωρία Συμβολαίων, στην οποία συνεισέφεραν οι Χαρτ και Χόλμστρεμ, «συνιστά ένα εξαντλητικό πλαίσιο ανάλυσης πολλαπλών πλευρών της εκάστοτε σύμβασης». Πολλές σχέσεις στην κοινωνία βασίζονται στην έννοια της σύμβασης/συμβολαίου, όπως μιας δημόσιας υπηρεσίας και των προμηθευτών της ή μιας ασφαλιστικής και ενός κατόχου αυτοκινήτου. Αυτού του είδους οι σχέσεις τυπικά περικλείουν το στοιχείο της σύγκρουσης συμφερόντων, οπότε τα συμβόλαια οφείλουν να συντάσσονται με γνώμονα ώστε να διασφαλίζουν πως τα ενδιαφερόμενα μέρη λαμβάνουν από κοινού αποφάσεις υπέρ τους. Ειδικότερα, ο Μπενγκτ Χόλμστρεμ, ο οποίος διδάσκει στο ΜΙΤ, με την πρόσφατη δουλειά του σχετικά με τον ρόλο της ρευστότητας στις αγορές περιουσιακών στοιχείων, συνεισέφερε στην κατανόηση των χρηματοπιστωτικών κρίσεων. Τέλος, αναφέρεται πως ως εμπνευστής του θεσμού ο Αλφρεντ Νομπέλ είχε προνοήσει να δίνονται πέντε Νομπέλ στη λογοτεχνία, την ειρήνη, την ιατρική, τη φυσική και τη χημεία. Εκ των υστέρων, το 1968 η Βασιλική Τράπεζα της Σουηδίας καθιέρωσε το Νομπέλ Οικονομίας στη μνήμη του, εξ ου και επίσημα δεν ονομάζεται Νομπέλ αλλά «βραβείο της Τράπεζας της Σουηδίας για τις οικονομικές επιστήμες στη μνήμη του Αλφρεντ Νομπέλ».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή