ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση συναλλαγών μέσω φορητών συσκευών

ayxisi-synallagon-meso-foriton-syskeyon-2155223

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν το τελευταίο δωδεκάμηνο οι συναλλαγές μέσω κινητών τηλεφώνων στην Ευρώπη, ενώ τριπλασιάστηκε ο αριθμός των χρηστών που επιλέγουν αυτήν τη μέθοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Visa, της μεγαλύτερης εταιρείας έκδοσης πιστωτικών καρτών στον κόσμο. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των Ευρωπαίων που κάνουν χρήση κινητών ή φορητών συσκευών για τις συναλλαγές τους από 18% πέρυσι έφθασε το 54% των ερωτηθέντων σε σχετική έρευνα της Visa. Η ομάδα που υιοθέτησε αυτήν τη διαδικασία εξυπηρέτησης με τον πιο γρήγορο ρυθμό από τις άλλες ήταν οι άνθρωποι ηλικίας 55 έως 64 ετών.

Στην έρευνα, την οποία διεξήγαγε η Visa σε 19 χώρες της Ευρώπης, συμμετείχαν 36.000 καταναλωτές. Διαπιστώθηκε ότι το τελευταίο 12μηνο έχει αλλάξει δραστικά η αντιμετώπιση των ψηφιακών συναλλαγών. Πριν από ένα χρόνο το 38% των συμμετεχόντων δήλωνε πως δεν είχε χρησιμοποιήσει φορητή συσκευή για συναλλαγές και αγορές, ενώ σήμερα το ποσοστό συρρικνώθηκε στο 12%. Η πιο δραστήρια ομάδα στη χρήση φορητών και κινητών συσκευών για καθημερινές πράξεις και συναλλαγές παραμένουν οι νέοι 18-24 ετών και η πιο ευπροσάρμοστη οι άνθρωποι ηλικίας 55-64 ετών. Το 41% από όσους απάντησαν στις σχετικές ερωτήσεις ελέγχει το υπόλοιπο του λογαριασμού του ηλεκτρονικά, μέσω τραπεζικής εφαρμογής.

Τέλος, σε ορισμένες χώρες υπάρχουν νέες τάσεις με συσκευές όπως «έξυπνα» ρολόγια ή και ρούχα, που εκτελούν πράξεις ψηφιακά. Πάντως, η έρευνα της Visa έδειξε ότι οι χρήστες καρτών ανέπαφων συναλλαγών είναι προθυμότεροι να αποδεχθούν νέες μεθόδους πληρωμών σε σύγκριση με όσους δεν κάνουν χρήση τέτοιων καρτών.