Οι Κινέζοι εξαγοράζουν ευρωπαϊκές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας

Οι Κινέζοι εξαγοράζουν ευρωπαϊκές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση πως η κινεζική Sanan Optoelectronics Co. διαπραγματεύεται με τη γερμανική Osram Licht AG, επιδιώκοντας την εξαγορά της, έρχεται σε μια στιγμή που έχει καταγραφεί ρεκόρ εξαγορών γερμανικών επιχειρήσεων από κινεζικές στη διάρκεια του έτους. Προκειμένου να περιορίσει τη φημολογία, η Sanan έχει τονίσει ότι οι δύο εταιρείες έχουν έως τώρα συναντηθεί μόνο μία φορά και η προοπτική συμφωνίας μεταξύ τους κάθε άλλο παρά βέβαιη είναι. Ανεξαρτήτως του ποια θα είναι η έκβαση των συνομιλιών, η εταιρεία δεδομένων Dealogic αναφέρει πως από την αρχή του 2016 οι κινεζικές επιχειρήσεις έχουν δαπανήσει σχεδόν 11 δισ. δολάρια σε εξαγορές γερμανικών επιχειρήσεων. Το ποσό ξεπερνά κατά πολύ τα 2,6 δισ. δολάρια για αντίστοιχες δαπάνες το 2014. Το επιθετικό ενδιαφέρον της Κίνας για τις γερμανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τη γερμανική κυβέρνηση. Προ μηνών η γερμανική κυβέρνηση πρότεινε τον σχηματισμό ευρωπαϊκής κοινοπραξίας που θα αναλάμβανε να εξαγοράσει τη γερμανική εταιρεία ρομποτικής Kuka AG, προκειμένου να αποτραπεί η εξαγορά της από την κινεζική Midea, η οποία την είχε θέσει στο στόχαστρό της. Η πρότασή της έπεσε, όμως, στο κενό και τον Αύγουστο η Midea εξαγόρασε την Kuka έναντι 5 δισ. δολαρίων.

Είχε, άλλωστε, προηγηθεί τον Απρίλιο η εξαγορά της γερμανικής βιομηχανίας μηχανολογικού εξοπλισμού KraussMaffei από την κινεζική ChemChina έναντι ενός δισ. δολαρίων αλλά και η προσφορά εξαγοράς της Aixtron έναντι 760 εκατ. δολαρίων που υπέβαλε ομάδα Κινέζων επενδυτών. Σε ό,τι αφορά το κατά πόσον θα ευοδωθούν τα σχέδια της Sanan Optoelectronics Co. για την εξαγορά της Osram, η γερμανική εταιρεία ενδέχεται να αποδειχθεί ευάλωτη στις πιέσεις. Η μητρική της, που δεν είναι άλλη από τη Siemens, εξετάζει την προοπτική να πουλήσει και το 17% που διατηρεί στην Osram από το 2013, οπότε αποσχίσθηκε η Osram και εισήχθη στο χρηματιστήριο. Εχει, άλλωστε, προηγηθεί, στη διάρκεια του καλοκαιριού, η απόφαση που έλαβε η Osram να πουλήσει τη μονάδα της λαμπτήρων LED σε Κινέζους επενδυτές έναντι 400 εκατ. ευρώ.

Είναι γεγονός ότι το ενδιαφέρον της Κίνας δεν εξαντλείται στις γερμανικές επιχειρήσεις αλλά επεκτείνεται δυναμικά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Πάντως, το εμπορικό επιμελητήριο της Ε.Ε. στην Κίνα αναφέρθηκε προσφάτως στις επανειλημμένες διαμαρτυρίες πολλών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για την πολύ περιορισμένη πρόσβαση που έχουν στην κινεζική αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή