Οι αντοχές του Λονδίνου

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aυτό το άρθρο οφείλει να ξεκινήσει με την παραδοχή ενός λάθους. Οταν οι Βρετανοί ψηφοφόροι αποφάσισαν τον Ιούνιο να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, συμφώνησαν ότι θα επιβραδυνθεί η ανάπτυξη στη βρετανική οικονομία και ότι θα υπάρξει κίνδυνος ύφεσης λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που θα επικρατήσει. Οι υπέρμαχοι του δημοψηφίσματος για το Brexit διαφώνησαν και πράγματι οι πρώτες ενδείξεις ενίσχυσαν την άποψή τους. Για παράδειγμα, οι έρευνες για τους διευθυντές προμηθευτών (ΡΜΙ) έδειξαν πως αρχικά επιδεινώθηκε το κλίμα στους κλάδους μεταποίησης και υπηρεσιών –δηλαδή αμέσως μετά το δημοψήφισμα, τον Ιούλιο– αλλά ανέκαμψε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Εν τούτοις, τα γεγονότα των τελευταίων δύο εβδομάδων υποδηλώνουν ότι οι Βρετανοί ηγέτες καταφεύγουν σε λανθασμένα συμπεράσματα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, λόγω του ότι ήταν σωστές οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις τους. Η στερλίνα επανήλθε σε πτωτική πορεία, αφού οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας ξεκαθάρισαν πως θα κρατήσουν σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών η βρετανική κυβέρνηση αγνοεί τα μαθήματα που δόθηκαν το πρώτο διάστημα μετά το Brexit. Εχει χαράξει μια πορεία με δεδομένο τη δύναμη της οικονομίας, κάτι που δεν μπορεί να ισχύει ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις. Xθες η στερλίνα υποχώρησε στο χαμηλό του 1,2234 δολαρίου από το 1,30 δολάριο προ δέκα ημερών. Ακόμη και εάν η μεγάλη πτώση της στερλίνας, την περασμένη Πέμπτη, αποδόθηκε σε κάποιο τεχνικό λάθος, αυτού του είδους τα «λάθη» συμβαίνουν όταν οι αγορές δέχονται μεγάλες πιέσεις.

Η στερλίνα λειτουργεί ως βαρόμετρο των αγορών, οι οποίες δίνουν λεπτό προς λεπτό τη δική τους ετυμηγορία για τις επιπτώσεις του Brexit στην παγκόσμια οικονομία. Οπότε πώς ερμηνεύονται οι τελευταίες διακυμάνσεις; Τις τελευταίες εβδομάδες υποβαθμίστηκαν τα σενάρια ενός «ήπιου Brexit» σε αντίθεση με την ισχυρότερη πιθανότητα για την κατάργηση των δικαιωμάτων πρόσβασης στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, με αποτέλεσμα να πονοκεφαλιάζουν εκ νέου οι αγορές. Οταν η Τερέζα Μέι ξεκαθάρισε ότι θα καταθέσει αίτηση για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 στα τέλη Μαρτίου, θα απαιτήσει τον πλήρη έλεγχο των προσφυγικών ροών, οι οποίες δεν θα υπόκεινται στην αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενισχύθηκαν οι υπόνοιες για σκληρή διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα διστάσουν να επιτρέψουν στη Βρετανία να έχει ελεύθερη πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά χωρίς, παράλληλα, να ενδώσει το Λονδίνο στην ελεύθερη κίνηση των εργαζομένων, κάτι που ιδιαίτερα επιθυμεί η κ. Μέι.

Πέραν τούτου, η Βρετανία έχει περάσει το μήνυμα μιας εσωστρεφούς και εχθρικής στάσης απέναντι σε αυτούς που δεν είναι πολίτες της χώρας. Η υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ δήλωσε πως οι εταιρείες θα πρέπει να δηλώνουν πόσους εργαζομένους δίχως βρετανική υπηκοότητα απασχολούν. Ετσι όμως θα στιγματίζονται οι εργοδότες που στερούν θέσεις εργασίας από τους Βρετανούς και τις προσφέρουν σε ξένους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian, δόθηκε εντολή στο London School of Economics να μην παρέχει συμβουλές για το Brexit σε άτομα που δεν έχουν βρετανική υπηκοότητα.

Επειτα είναι και το θέμα της Τράπεζας της Αγγλίας. Η κ. Μέι εξέφρασε επιφυλάξεις για την Τράπεζα της Αγγλίας και για τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες που έχουν διαχειριστεί τις οικονομικές τύχες της χώρας στη διάρκεια των τελευταίων ετών. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι αν και τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης και τα χαμηλά επιτόκια στήριξαν τα τελευταία χρόνια την οικονομία, «πρέπει να αναγνωρίσουμε πως έχουν υπάρξει και παρενέργειες». Εν ολίγοις, ο κ. Κάρνεϊ, κεντρικός τραπεζίτης της Βρετανίας, βοήθησε να εξομαλυνθεί η κατάσταση μετά το Brexit, διοχετεύοντας ρευστότητα στην οικονομία για να αποφευχθούν τα χειρότερα, πλην όμως η κ. Μέι εκφράζει παράπονα γι’ αυτήν τη συμβολή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή