Πονοκέφαλος 7 τρισ. δολαρίων

Πονοκέφαλος 7 τρισ. δολαρίων

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαχειριστές κεφαλαίων που έχουν την ευθύνη αποταμιεύσεων σε όλες τις γωνιές του κόσμου, συνολικής αξίας τρισ. δολαρίων, δεν έχουν εγκαταλείψει τη Βρετανία. Δεν έχουν αποχωρήσει, παρά την απόφαση των πολιτών της χώρας να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Μάνατζερ χαρτοφυλακίων, στρατηγικοί επενδυτές και υψηλόβαθμα στελέχη σε 13 εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου, οι οποίοι ελέγχουν κεφάλαια άνω των 7 τρισ. δολαρίων, έχουν διατυπώσει αρνητικές εκτιμήσεις για το Brexit. Οι περισσότεροι, όμως, που κατέχουν βρετανικές μετοχές και ομόλογα, δεν έχουν καμία πρόθεση να ρευστοποιήσουν θέσεις από το Σίτι του Λονδίνου. Ορισμένοι υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι θα αυξήσουν την έκθεσή τους στη βρετανική αγορά όταν εξομαλυνθεί το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Σε μια χώρα που εξαρτάται από τους ξένους επενδυτές για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, η υπόνοια έστω για μείωση των εισροών κεφαλαίων μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις. Η Βρετανία έχει μεγάλη ανάγκη αυτών των εισροών κεφαλαίων, επειδή παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα στο ισοζύγιο πληρωμών μεταξύ των οικονομιών του αναπτυγμένου κόσμου – κυμαίνεται στο 6% του ΑΕΠ. Για να διατηρηθούν αυτές οι ισορροπίες και να γίνουν οι αγορές ξανά αρκετά ελκυστικές είναι απαραίτητο να υποχωρήσει η στερλίνα αρκετά ακόμη.

«Για μια χρονική περίοδο η Βρετανία ήταν ελκυστικός προορισμός για τα επενδυτικά κεφάλαια. Αλλά αυτό έχει αλλάξει για αρκετούς από εμάς», σχολιάζει ο Ράιαν Μέιρμπεργκ, διαχειριστής χαρτοφυλακίων στη Janus Capital, μια επενδυτική εταιρεία που διαχειρίζεται κεφάλαια 195 δισ. δολαρίων.

Η στερλίνα έχει υποχωρήσει κατά 18% από το δημοψήφισμα και 5% τις τελευταίες πέντε μέρες. Κινείται στο χαμηλό 31ετίας έναντι του δολαρίου που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 1970, με βάση τη σταθμισμένη ισοτιμία του νομίσματος. Η Τράπεζα της Αγγλίας εξετάζει την απότομη πτώση της στερλίνας, με απώλειες 10%, που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή. «Η στερλίνα πρέπει να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα. Αλλά μέχρι ποιο σημείο;», διερωτάται ο Μπράιαν Τόμιλσον, διαχειριστής τίτλων σταθερού εισοδήματος στην Allianz Global Investors, η οποία επιβλέπει κεφάλαια 520 δισ. δολαρίων. Προς το παρόν, η Τράπεζα της Αγγλίας ακολουθεί πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική. Παράλληλα, οι μετοχές και τα ομόλογα εξακολουθούν να προσελκύουν επενδυτικά κεφάλαια. Ομως μια απότομη κατάρρευση της στερλίνας θα κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα αναγκάσει την Τράπεζα της Αγγλίας να υιοθετήσει πιο αυστηρά μέτρα. Σήμερα η πορεία της στερλίνας καθορίζεται από τις πολιτικές εξελίξεις για το Brexit και το «διαζύγιο» Βρυξελλών – Βρετανίας. «Για ορισμένους επενδυτές στη Βρετανία, ο τρόπος που οι πολιτικοί αξιοποιούν τις συζητήσεις προκαλεί ανησυχία και αβεβαιότητα», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ζαν, επικεφαλής στον τομέα σταθερού εισοδήματος στη Franklin Templeton Fixed Income Group. Πρώτη φορά από τον Ιούνιο οι αποδόσεις στα 10ετή κρατικά ομόλογα της Βρετανίας ξεπέρασαν το 1%, με άνοδο 30 μονάδων βάσης από τις αρχές του τρέχοντος μηνός. Εκτιμάται πως θα σημειωθεί η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος από τον Φεβρουάριο του 2015.

Η στερλίνα κατατάσσεται στην τρίτη θέση των παγκόσμιων αποθεμάτων συναλλάγματος που διαθέτουν οι κεντρικές τράπεζες, με το «μερίδιο» της να αξιολογείται στα 350 δισ. δολάρια. Βέβαια απέχει πολύ από τις ανάλογες τοποθετήσεις σε δολάρια και ευρώ. Ξένοι επενδυτές κατέχουν πάνω από το ήμισυ των βρετανικών μετοχών, αντανακλώντας μεγάλη άνοδο από το 10% που ίσχυε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και το 35% προ 16ετίας. Ξένοι επενδυτές κατέχουν, επίσης, πάνω από το 25% των βρετανικών κρατικών ομολόγων. Πρόκειται για τοποθετήσεις της τάξεως των 500 δισ. στερλίνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή