Ενδιαφέρουσα συζήτηση για την TTIP με τη συνεργασία του DEREE

Ενδιαφέρουσα συζήτηση για την TTIP με τη συνεργασία του DEREE

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδιαφέρουσα συζήτηση για την Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων ΕΕ – ΗΠΑ (TTIP) οργανώθηκε από την αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Κόνραντ – Αντενάουερ/ Konrad – Adenauer- Stiftung στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Τμήμα Διεθνών Επιχειρηματικών Σπουδών του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος – DEREE.

Η εκδήλωση είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο «ΤΤΙΡ (negotiations): Perfect storm in… a teacup» («Οι διαπραγματεύσεις για την Διατλαντική Συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ/ TTIP: πολύ κακό για το τίποτα», σε ελεύθερη μετάφραση ) και σε αυτήν συμμετείχαν η δρ. Γκαλίνα Κόλεφ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας μακροοικονομικής ανάλυσης και οικονομίας του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας, και οι δρ. Δημήτρης Ντούλος, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο DEREE και η δρ. ΄Αννα Βισβίζη, επίκουρη καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Πολιτικής του DEREE.

Ενδιαφέρουσα συζήτηση για την TTIP με τη συνεργασία του DEREE-1

Στις διεξοδικές εισηγήσεις αλλά και στην μετέπειτα συζήτηση, που ακολούθησε οι ομιλητές, αναφέρθηκαν στο πως έχει μέχρι σήμερα διαμορφωθεί το τοπίο των διαπραγματεύσεων συνολικά αλλά και υπό το πρίσμα των πολιτικών εξελίξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ (κυρίως τη Γαλλία και την Γερμανία), καθώς και στη σημασία μίας διμερούς συμφωνίας για τους πολίτες και τις οικονομίες της ΕΕ. Επισήμαναν ότι η ΤΤΙΡ έχει ορισμένες ιδιαζόντως τεχνικές πτυχές, αγγίζει ιδιαίτερα ευαίσθητα θέματα, όπως, μεταξύ άλλων, η γεωργία, η ασφάλεια προσωπικών δεδομένων και τροφίμων, ενώ η συζήτηση, που διεξάγεται σε δημόσια σφαίρα είναι έντονη.

Εξίσου ακανθώδες ζήτημα θεωρείται και ο θεσμός διαιτησίας μεταξύ επενδυτών και εθνικών κυβερνήσεων (Σύστημα Επενδυτικών Δικαστηρίων), ο οποίος επιτρέπει σε επενδυτές να στραφούν κατά κυβέρνησης, εάν λόγω των πολιτικών της θίγονται τα συμφέροντά τους.

Το θέμα αυτό, το οποίο, κατά πολλούς, διακυβεύει τα όρια άσκησης εθνικής πολιτικής, σε συνδυασμό με τις προδιαγραφές ασφάλειας τροφίμων, την περιβαλλοντική προστασία, τα δικαιώματα των εργαζομένων κ.λπ έχει προκαλέσει αντιδράσεις και μαζικές διαμαρτυρίες σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ενδιαφέρουσα συζήτηση για την TTIP με τη συνεργασία του DEREE-2

Συγκεκριμένα, η δρ. Γκαλίνα Κόλεφ εστιάστηκε στα οφέλη που μπορεί να έχει για την ευρωπαϊκή οικονομία η ενίσχυση του εμπορίου με τις ΗΠΑ συνολικά, στην βελτιωμένη πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΕΕ προς την αμερικανική αγορά, καθώς και στα επιμέρους οφέλη για τη χώρα μας.

Ο δρ. Δημήτρης Ντούλος ανέφερε τις θετικές επιπτώσεις του ελεύθερου εμπορίου στην διεθνή οικονομία και την καταπολέμηση της φτώχειας – ειδικά της ακραίας-, ενώ παράλληλα επισήμανε και τους προβληματισμούς, που γεννά η υπό διαπραγμάτευση Διατλαντική Συμφωνία. Τέλος, η δρ. 'Αννα Βισβίζη εξέτασε την ΤΤΙΡ υπό το πρίσμα του ότι η ΕΕ έχει συνάψει ήδη πάμπολλες εμπορικές συμφωνίες με τις εταίρους της, οι οποίες δεν προκάλεσαν τόσο ισχυρές διαφωνίες, θέτοντας ερωτήματα, παράλληλα, για το ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο πλαίσιο αυτό.

Τη συζήτηση συντόνισε η Κατερίνα Καπερναράκου, δημοσιογράφος της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή