Αποδόσεις

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι τιμές του πετρελαίου καθώς έλαβαν ώθηση από την είδηση ότι μειώθηκαν τα αποθέματα καυσίμων στις ΗΠΑ. Οι ανοδικές κινήσεις του «μαύρου χρυσού» παραμένουν, πάντως, περιορισμένες μολονότι δρομολογείται συμφωνία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για «πάγωμα» της παραγωγής. Ο λόγος είναι ότι η αγορά παραμένει πλεονασματική. Ετσι το Brent κυμαινόταν χθες το απόγευμα στα 52,42 δολ. το βαρέλι. Εχει, πάντως, υποχωρήσει από τα 54 δολ. το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο του 2016 στο οποίο αναρριχήθηκε τη Δευτέρα, εν αναμονή της συμφωνίας μεταξύ πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Μεσολάβησε στη διάρκεια της εβδομάδας η αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και τα στοιχεία του ΟΠΕΚ που κατέδειξαν ότι η παραγωγή του εξακολουθεί να αυξάνεται. Η τιμή του αργού κινείται σε επίπεδα γύρω στα 50,9% δολ. το βαρέλι.

Αλλάζει ο τρόπος συναλλαγών χρυσού

Ενα από τα κεντρικά θέματα τα οποία θα απασχολήσουν τους ομίλους που δραστηριοποιούνται σε όλο το βεληνεκές της αγοράς χρυσού, στην επικείμενη ετήσια σύνοδό τους στη Σιγκαπούρη, θα είναι και οι επερχόμενες αλλαγές στον τρόπο συναλλαγών και εμπορίας χρυσού στο Λονδίνο. Οι τελευταίες εξελίξεις σε αυτήν την αγορά, η οποία συστήθηκε πριν από τρεισήμισι αιώνες και τα τελευταία 100 χρόνια δεν έχει μεταβληθεί ιδιαίτερα, έχουν να κάνουν με μια νέα υπηρεσία καταγραφής των πράξεων και με την εισαγωγή προϊόντων όπως τα αμοιβαία κεφάλαια συνδεδεμένα με τον χρυσό. Αξίζει να αναφερθεί πως η πρώτη εταιρεία, η οποία είναι το παλαιότερο μέλος της αγοράς χρυσού, ιδρύθηκε το 1676 με τη συνεργασία του Μωυσή Μοκάτα και της Εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών για εξαγωγή χρυσού στην Ινδία, και σήμερα έχει μετεξελιχθεί στη ScotiaMocatta. Το 1717 ο Νεύτωνας όρισε την ουγγιά στις 4,75 λίρες, τιμή η οποία διατηρήθηκε δύο αιώνες, και το 1732 η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒoΕ) λόγω της ανόδου του Λονδίνου ως κόμβου συναλλαγών στο πολύτιμο μέταλλο άνοιξε το πρώτο θησαυροφυλάκιο για ράβδους χρυσού. Το 1897 ξεκίνησαν οι πράξεις σε ασήμι και το 1934 οι Αμερικανοί όρισαν στα 35 δολάρια την ουγγιά τον χρυσό.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Οι πωλήσεις ετήσιων και 3ετών κρατικών ελληνικών ομολόγων στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας επιδείνωσαν την εικόνα των κρατικών εκδόσεων χρέους. Αντίθετα, η εικόνα του 10ετούς κρατικού ομολόγου παρέμεινε σταθερή, με την τιμή να ανέρχεται στα 70 λεπτά του ευρώ και την απόδοση να διαμορφώνεται στο 8,40%. Το ετήσιο κρατικό ομόλογο στη χθεσινή συνεδρίαση αποτιμήθηκε στα 97,55 λεπτά του ευρώ και η μέση απόδοση κυμάνθηκε στο 7%. Το 3ετές είχε τιμή στα 90,50 λεπτά και απόδοση στο 9,20%. Το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο) διαμορφώθηκε στις 835 μονάδες βάσης από 810 μονάδες βάσης που είχε διαμορφωθεί στο ξεκίνημα της δεύτερης εβδομάδας του Οκτωβρίου. Σε άλλα 10ετή ευρωομόλογα κατεγράφησαν οι εξής αποδόσεις: Γερμανία 0,05%, Ιταλία 1,38%, Γαλλία 0,34% και Κύπρος 3,36%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή