Προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων Fed έως το τέλος του έτους

Προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων Fed έως το τέλος του έτους

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία καθώς και οι δηλώσεις αξιωματούχων της Fed έχουν αυξήσει τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της αρμόδιας επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής (FOMC) τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, μια τέτοια πιθανότητα τιμολογείται αυτή τη στιγμή 66%, από 53% πριν από δύο εβδομάδες. Αν και στα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed της 20-21 Σεπτεμβρίου φάνηκε η διχογνωμία μεταξύ των μελών του Δ.Σ., εντούτοις κατέστη σαφές ότι, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μια αύξηση τους επόμενους μήνες είναι πολύ πιθανή. Σύμφωνα με τα εν λόγω πρακτικά, οι προοπτικές για τον ρυθμό αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης είναι ευνοϊκές, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας έχουν βελτιωθεί και οι κίνδυνοι που πηγάζουν από το εξωτερικό περιβάλλον έχουν αποκλιμακωθεί. Οσον αφορά δηλώσεις αξιωματούχων της Fed, ο επικεφαλής της Fed του Σικάγου Τσαρλς Εβανς δήλωσε σε πρόσφατη ομιλία του ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε στέρεες βάσεις και δεν θα του προκαλούσε έκπληξη μια αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Richmond Fed Τζέφρι Λάκερ είχε δηλώσει ότι η Fed θα πρέπει να υιοθετήσει μια στρατηγική αύξησης των επιτοκίων πριν από την ενίσχυση του πληθωρισμού, όπως είχε κάνει το 1994. Επιπρόσθετα, η επικεφαλής της Cleveland Fed Λορέτα Μέστερ τόνισε ότι η Fed μπορεί να αποφασίσει αύξηση των επιτοκίων ακόμα και στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 1-2 Νοεμβρίου, αν και είναι προγραμματισμένη μόλις έξι ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, τονίζοντας ότι η πολιτική κατάσταση της χώρας δεν πρέπει να επηρεάζει τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας. Αλλά και από το μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας παρέμειναν σε χαμηλό 43 ετών στις 246 χιλιάδες την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Οκτωβρίου, επιβεβαιώνοντας τη συνεχιζόμενη βελτίωση στην αγορά εργασίας. Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι των άλλων κύριων νομισμάτων την εβδομάδα που διανύσαμε, εν μέσω αυξημένων προσδοκιών για άνοδο των επιτοκίων από τη Fed μέσα στο τρέχον έτος. Ενδεικτικά, ο δείκτης DXY ανήλθε σε υψηλά επτά μηνών κοντά στο 98,130 την Πέμπτη, έχοντας καταγράψει κέρδη της τάξεως του 1,3% σε εβδομαδιαία βάση και 2,5% από τις αρχές Οκτωβρίου. Την ίδια ημέρα η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου υποχώρησε σε χαμηλά 2,5 μηνών στο 1,0985, πριν ανακάμψει μερικώς λίγο πάνω από το 1,1050 την Παρασκευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή