Πότε η επαγγελματική εξειδίκευση γίνεται πρόβλημα

Πότε η επαγγελματική εξειδίκευση γίνεται πρόβλημα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oσοι απασχολούνται σε θέσεις σχετικές με την επαγγελματική κατάρτιση που έχουν λάβει έχουν καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές στα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας τους. Οι εξειδικευμένες επαγγελματικές σπουδές διευκολύνουν άλλωστε την ένταξή τους στην αγορά εργασίας μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Είναι, όμως, η ίδια κατηγορία εργαζομένων που δυσκολεύονται πολύ περισσότερο να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, όταν στην αγορά εργασίας αρχίζει να μειώνεται η ζήτηση για την εξειδίκευσή τους.

Σε αυτό το πόρισμα καταλήγει πρόσφατη μελέτη των Φραντσέσκα Χαμπφ και Λούντερ Βόεσμαν του γερμανικού ερευνητικού ινστιτούτου Ifo. Παρουσιάζοντας τη μελέτη ο Λούτζερ Βόεσμαν, διευθυντής του ινστιτούτου Ifo, τόνισε ότι για να προσαρμοσθεί το εκπαιδευτικό σύστημα της Γερμανίας στις μελλοντικές συνθήκες και ανάγκες της αγοράς εργασίας πρέπει να μειωθεί η αρχική εξειδίκευση των επαγγελματικών σπουδών και να επεκταθεί το μερίδιο που καταλαμβάνουν στις σπουδές οι τομείς της γενικής παιδείας. Παράλληλα, χαρακτήρισε αναγκαία και απαραίτητη τη διά βίου μάθηση. Τα ευρήματα της σχετικής μελέτης επιβεβαιώνουν ανάλογες έρευνες που εκπονήθηκαν τη δεκαετία του 1990.

Από την εν λόγω μελέτη προκύπτει πως μεταξύ των 16 χωρών στις οποίες διεξήχθησαν οι σχετικές έρευνες, εκείνες στις οποίες είναι οξύτερο το πρόβλημα για τους εξειδικευμένους εργαζομένους είναι όσες έχουν εκπαιδευτικά συστήματα υψηλής εξειδίκευσης, όπως η Γερμανία. Στις χώρες αυτές το αρχικό πλεονέκτημα στην ανεύρεση εργασίας μπορεί να γίνει μειονέκτημα όταν είναι κανείς 44 ετών. Μετά την παγκοσμιοποίηση, την ψηφιακή επανάσταση και τη μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων, οι εξειδικευμένες επαγγελματικές σπουδές αποτελούν πλεονέκτημα για την ένταξη στην αγορά εργασίας, αλλά δυσχεραίνουν την προσαρμογή των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας στις νέες συνθήκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή