Το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο του κόσμου

Το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο του κόσμου

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και η ιαπωνική τεχνολογική εταιρεία Softbank ανακοίνωσαν ότι θα ιδρύσουν από κοινού ταμείο επενδύσεων στην τεχνολογία, με πόρους που θα μπορούσαν να ανέλθουν στα 100 δισ. δολάρια, δίνοντάς τους ηγετική θέση στην αγορά επενδύσεων σε μη εισηγμένες εταιρείες. Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει από πέρυσι το Ριάντ στην προσπάθειά του να προετοιμάσει τη μετάβαση της χώρας στη μετά το πετρέλαιο εποχή.

Η ιαπωνική Softbank, με κεφαλαιοποίηση 68 δισ. δολαρίων, αποτελεί ένα γίγαντα των τηλεπικοινωνιών και επενδύσεων στην τεχνολογία και έχει αρχίσει να επενδύει σε νέους τομείς της οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, τον περασμένο Ιούλιο εξαγόρασε τη βρετανική εταιρεία κατασκευής μικροεπεξεργαστών ARM – πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση ιαπωνικής εταιρείας εκτός συνόρων. Το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων (PIF) της Σαουδικής Αραβίας θα αποτελέσει τον επικεφαλής επενδυτικό εταίρο, με ύψος επένδυσης που θα μπορούσε να ανέλθει στα 45 δισ. δολάρια τα επόμενα χρόνια.

Η Softbank έχει δεσμευθεί να προσφέρει τουλάχιστον 25 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Softbank, αρκετοί ακόμη μεγάλοι επενδυτές, οι οποίοι προς το παρόν επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, λαμβάνουν ενεργά μέρος στις συζητήσεις και, εφόσον συμφωνήσουν, θα επενδύσουν στο νέο ταμείο 100 δισ. δολάρια.

«Στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας το επενδυτικό μας ταμείο θα γίνει ο μεγαλύτερος παίκτης στον τεχνολογικό τομέα», ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Softbank, Μασαγιόσι Σον. «Ο κ. Σον είναι πολύ καλός στο να εντοπίζει εταιρείες που έχουν πολύ μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική και αυτό θα δημιουργήσει εντονότατο ανταγωνισμό», σχολίασε ο κ. Χιρογιούκι Κουρόντα, γενικός γραμματέας της Venture Enterprise Center στην Ιαπωνία.

Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Ο δεύτερος στη σειρά διαδοχής, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ηγείται της οικονομικής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στη Σαουδική Αραβία και τον τελευταίο χρόνο έχει αναλάβει αρκετές επενδυτικές πρωτοβουλίες. Σκοπεύει να επεκτείνει την οικονομική δύναμη του PIF από τα 160 δισ. δολάρια στα σχεδόν 2 τρισ. δολάρια, καθιστώντας το το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο. Τον περασμένο Ιούνιο, το PIF είχε εγκαταλείψει την παραδοσιακά συντηρητική επενδυτική στρατηγική του, επενδύοντας στην αμερικανική εταιρεία Uber, η οποία είναι εξαιρετικά δημοφιλής στη Σαουδική Αραβία, όπου απαγορεύεται στις γυναίκες να οδηγούν μόνες τους αυτοκίνητο. Παράλληλα, η μεγάλη πτώση στην τιμή του πετρελαίου έχει οδηγήσει τη Σαουδική Αραβία στο να κάνει περικοπές στην αμοιβή των δημοσίων υπαλλήλων τον περασμένο μήνα.

Στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης της οικονομίας της χώρας, ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν είχε ανακοινώσει στα τέλη της άνοιξης πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας και να δημιουργηθούν εκεί νέες θέσεις εργασίας. Η Softbank κατέχει μερίδια σε εταιρείες, από την αμερικανική τηλεπικοινωνιακή Sprint μέχρι τον κινεζικό γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba. «Η Softbank θέλει να επενδύσει στο Ιντερνετ των συσκευών και η συμμετοχή της στο νέο ταμείο αποτελεί μέρος της συνολικότερης στροφής της», λέει ο κ. Ναόρι Γιοκότα, αναλυτής της SMBC Friend Research Center.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή