Η επόμενη ημέρα για τη Samsung μετά τη «φωτιά» που έβαλε το Note7

Η επόμενη ημέρα για τη Samsung μετά τη «φωτιά» που έβαλε το Note7

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φιάσκο με την ανάκληση και, τελικά, τη διακοπή παραγωγής και πώλησης του Galaxy Note7, του ακριβότερου κινητού τηλεφώνου της Samsung, που ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη, θα περάσει στην Ιστορία ως μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες στην ιστορία των κινητών τηλεφώνων. Πλέον, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων προσπαθεί να περιορίσει τη ζημιά στην εικόνα και τη φήμη της εταιρείας και, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, ο καλύτερος τρόπος για να το επιτύχει είναι να εξηγήσει πειστικά τι πήγε λάθος με το Galaxy Note7 και τι μέτρα πήρε για να μην εμφανιστεί παρόμοιο πρόβλημα σε νέες συσκευές.

Η Samsung φαίνεται ότι ξεκίνησε την επιχείρηση περιορισμού της ζημιάς στην αξιοπιστία της, εκδίδοντας την Τετάρτη προειδοποίηση για την κερδοφορία του τρίτου τριμήνου του 2016. Εκτιμώντας ότι η κερδοφορία θα είναι χαμηλότερη κατά σχεδόν 30% και ουσιαστικά διαγράφοντας όλα τα κέρδη του τμήματος κινητών τηλεφώνων, η νοτιοκορεατική εταιρεία φαίνεται ότι δεν προσπάθησε να εξωραΐσει την κατάσταση. Το κόστος από την ανάκληση και τη διακοπή παραγωγής του Galaxy Note7 και η απώλεια από τις πωλήσεις που θα έκανε το μοντέλο εκτιμώνται στα 2,3 δισ. δολάρια. Η εταιρεία αναπροσάρμοσε την εκτίμησή της για το λειτουργικό κέρδος του τρίτου τριμήνου από τα σχεδόν 7 δισ. δολάρια που υπολόγιζε μόλις πριν από μία εβδομάδα στα 4,7 δισ. δολάρια. Ασφαλώς και η ζημιά είναι σημαντική για τον μεγαλύτερο κατασκευαστή κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, ωστόσο το αρχικό κόστος των 2,3 δισ. δολαρίων είναι λιγότερο από το 10% των λειτουργικών κερδών της Samsung για ολόκληρο το 2016, τα οποία υπολογίζονται κοντά στα 26,5 δισ. δολάρια.

Το Galaxy Note7 είχε κυκλοφορήσει στις 21 Αυγούστου σε δέκα αγορές και αποτελούσε τη «ναυαρχίδα» της Samsung στα κινητά τηλέφωνα. Ουσιαστικά ήταν ο άμεσος ανταγωνιστής του iPhone 7 Plus της Apple και το μέσο ώστε η Samsung να επανέλθει στην κορυφή της αγοράς ακριβών κινητών τηλεφώνων. Ελάχιστες ημέρες μετά την κυκλοφορία του Galaxy Note7 έγιναν γνωστές αναφορές καταναλωτών ότι το τηλέφωνο αναφλεγόταν. Αρχικά η Samsung είχε προχωρήσει στην ανάκληση 2,5 εκατ. συσκευών και στην αντικατάστασή τους με νέες. Το πρόβλημα που είχαν τα Galaxy Note7 εκτιμάται ότι εντοπιζόταν στην μπαταρία της συσκευής, η οποία βραχυκύκλωνε για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο και εν συνεχεία αναφλεγόταν θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των καταναλωτών.

Ωστόσο και οι νέες συσκευές εμφάνισαν έπειτα από λίγες ημέρες το ίδιο πρόβλημα. Τελικά, η εταιρεία έκρινε στις 11 Οκτωβρίου ότι η υπόθεση του Galaxy Note7 εξελίσσεται τόσο αρνητικά, ώστε θα μπορούσε να βλάψει ανεπανόρθωτα τη φήμη της και γι’ αυτό προχώρησε στη διακοπή παραγωγής του τηλεφώνου και στην απαγόρευση πώλησής του.

Η ελληνική θυγατρική της Samsung ανακοίνωσε την Πέμπτη πως οι κάτοχοι του Note7 θα πρέπει να αποθηκεύσουν τα δεδομένα τους και να απενεργοποιήσουν τη συσκευή. Οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνήσουν με την εταιρεία στα τηλέφωνα 801117267864 και 210-68.97.691 (από κινητό). Στις ΗΠΑ, η Samsung έχει αρχίσει να επιστρέφει στους κατόχους του Note7 τα χρήματά τους και να τους κάνει δώρο 100 δολάρια αν αποφασίσουν να το αντικαταστήσουν με ένα μοντέλο Galaxy S7.

Το μεγάλο στοίχημα για τη Samsung θα είναι να πείσει τους καταναλωτές ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούν για την ασφάλεια των επόμενων προϊόντων της. Το ότι το τμήμα ελέγχου ποιότητας της Samsung δεν είχε εντοπίσει το πρόβλημα στην πρώτη συσκευή αποτελεί ισχυρό πλήγμα, αλλά το γεγονός ότι αναφλέγονταν και οι συσκευές αντικατάστασης αποτελεί ισχυρό πονοκέφαλο.

Σε κάθε περίπτωση, η νοτιοκορεατική εταιρεία θα πρέπει να έχει διαλύσει κάθε αμφιβολία σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων της προτού κυκλοφορήσει το επόμενο ακριβό της μοντέλο, στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή