Ιταλία: Στα 88 δισ. ευρώ η ετήσια φοροδιαφυγή κατά την περίοδο 2010 – 2014

Ιταλία: Στα 88 δισ. ευρώ η ετήσια φοροδιαφυγή κατά την περίοδο 2010 – 2014

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 88 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, υπολογίζεται ο ετήσιος μέσος όρος της φοροδιαφυγής στην Ιταλία, κατά την περίοδο 2010 – 2014.

Πρόκειται για τα αποτελέσματα ειδικής έρευνας που διεξήγαγε επιτροπή την οποία δημιούργησε ο ίδιος ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, με την συμμετοχή ιθυνόντων του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το ύψος της φοροδιαφυγής, κάθε χρόνο, αντιστοιχεί, ουσιαστικά, τουλάχιστον σε τρεις κρατικούς προϋπολογισμούς της Ιταλίας. Για την διετία, δε, 2013 – 2014, το ύψος του συνόλου των φόρων που δεν πληρώθηκαν στο δημόσιο, υπολογίσθηκε στα 108,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ρεκόρ φοροδιαφυγής αφορά την μη καταβολή του ΦΠΑ, με «τρύπα», για τα κρατικά ταμεία, που αγγίζει, κατά μέσο όρο, τα σαράντα δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

H δε φοροδιαφυγή που αφορά το ετήσιο εισόδημα φυσικών προσώπων υπολογίσθηκε, κατά μέσο όρο, στα τριάντα δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Πολλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση Ρέντσι θα πρέπει να καταφέρει να κερδίσει ένα πολύ δύσκολο στοίχημα: από την μία να μειώσει τις κυρώσεις και τα πρόστιμα για τους πολίτες που οφείλουν χρήματα στο δημόσιο (όπως έχει ήδη υποσχεθεί) και από την άλλη να αποδειχθεί ικανή να πατάξει την φοροδιαφυγή, η οποία συνεχίζει να αποτελεί μια από τις κύριες πληγές για την οικονομία της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή