Νευρικότητα επενδυτών

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς συνεχίζεται η εξασθένηση της λίρας, οι ξένοι επενδυτές «φεύγουν» από τις μετοχές βρετανικών εταιρειών, αφήνοντας σε εγχώριους επενδυτές το καθήκον να ανεβάσουν τον δείκτη εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης σε νέο επίπεδο ρεκόρ. Ωστόσο ορισμένοι επενδυτές έχουν αρχίσει να καταλαμβάνονται από νευρικότητα, αναλογιζόμενοι για πόσο ακόμη θα μπορέσουν να καλύπτουν το κενό επενδυτικά ταμεία με έδρα τη Βρετανία, συνεπώς προστατευμένα από την πτώση της λίρας, με κίνητρο τις σχετικά υψηλές αποδόσεις. Η ταχεία ανάκαμψη του δείκτη Ftse 100 από το χαμηλό επίπεδο όπου είχε υποχωρήσει αμέσως μετά το βρετανικό δημοψήφισμα έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις δυσοίωνες προοπτικές της βρετανικής οικονομίας και της λίρας. Υπολογίζοντας την αξία τους σε στερλίνες οι μετοχές στο Xρηματιστήριο του Λονδίνου έχουν αναρριχηθεί στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, παρόλο που εξακολουθεί να υπάρχει φυγή κεφαλαίων από επενδυτικά ταμεία, οι τιμές των μετοχών βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα και η προοπτική για αύξηση της κερδοφορίας είναι ισχνή.

Σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters, στο διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν εκροές κεφαλαίων 3 δισ. λιρών από επενδυτικά ταμεία που επικεντρώνονται στη βρετανική αγορά. Η πλειονότητα των εκροών φαίνεται ότι προέρχεται από επενδυτές που χρησιμοποιούν κυρίως το ευρώ και το δολάριο. Μπορεί ο FTSE να έχει ανέβει κατά 9% από τις 23 Ιουνίου μέχρι σήμερα, ωστόσο η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 18% και κατά 16% έναντι του δολαρίου και του ευρώ, εξανεμίζοντας πρακτικά τα ονομαστικά κέρδη αυτών των επενδυτών. Και όμως, ο δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 100 είχε ανέβει κατά 13% μεταξύ Ιουνίου – Σεπτεμβρίου και κατά περισσότερο από 20% σε σχέση με το χαμηλό επίπεδο του Ιουλίου. Οι εταιρείες που απαρτίζουν τον δείκτη και το είδος των επενδυτών που δραστηριοποιείται στην αγορά εξηγούν το φαινόμενο. Στον FTSE 100 δεσπόζουν μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες εξακολουθούν να καταβάλλουν μερίσματα. Παράλληλα πολλές εξ αυτών αυξάνουν τα έσοδά τους όταν μεταφέρουν τα κέρδη από άλλες αγορές στη Βρετανία, λόγω της υποτίμησης της λίρας. Επιπλέον, προσφέρουν αποδόσεις που είναι υψηλές στην εποχή των χαμηλών αποδόσεων. «Η Βρετανία παραμένει ελκυστική για επενδυτές που αναζητούν μερίσματα. Υπάρχουν 15 εταιρείες με ενδεικτική απόδοση πάνω από 5%, κάτι σημαντικό όταν η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου είναι 1%», λέει ο Μάθιου Μπίσλι, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Henderson Global Equities.

Οι εταιρείες που καταβάλλουν τα υψηλότερα μερίσματα στους μετόχους τους συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Με την πορεία του FTSE 100 να καθορίζεται από το ύψος της κεφαλαιοποίησης κάθε εταιρείας, όσο μεγαλύτερη είναι μια εισηγμένη τόσο περισσότερο επηρεάζει τη διακύμανση του δείκτη. Μόλις 10 μεγάλες εταιρείες συγκεντρώνουν το 50% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του FTSE 100. Οι μετοχές των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών BP και Royal Dutch Shell, της τράπεζας HSBC, η οποία επικεντρώνεται στις αναδυόμενες αγορές, και της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca έχουν πολύ υψηλότερη απόδοση από των υπολοίπων και έχουν συμβάλει καθοριστικά στην άνοδο του γενικού δείκτη. Η AstraZeneca είναι μία από τις λίγες εταιρείες του FTSE που καταβάλλει μερίσματα σε αμερικανικά δολάρια, η αξία των οποίων αυξάνεται σε σχέση με τη λίρα.

Ωστόσο, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η άποψη δεν είναι τόσο αισιόδοξη. Οι ξένοι επενδυτές είναι ολοένα και λιγότερο πρόθυμοι να επενδύσουν σε βρετανικά περιουσιακά στοιχεία, εξαιτίας της αυξανόμενης πιθανότητας να υπάρξει «σκληρό» Brexit, δηλαδή η Βρετανία να χάσει την πρόσβαση στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά για χάρη του πλήρους ελέγχου της μετανάστευσης. Περισσότερο από το ήμισυ των βρετανικών μετοχών βρίσκεται στα χέρια ξένων επενδυτών. Κατά τον Μπιλ Γουίδερελ, επικεφαλής οικονομολόγο της Cumberland Advisors, η υποτίμηση της λίρας είναι θετική για τις βρετανικές πολυεθνικές μόνο για όσο διάστημα εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή