Συγχώνευση δύο μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων στην Ιταλία

Συγχώνευση δύο μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων στην Ιταλία

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συγχώνευση των Βanco Popolare και Banca Popolare di Milano υπερψήφισαν οι μέτοχοι αμφοτέρων των τραπεζικών ιδρυμάτων, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάδειξη της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ιταλία ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είχε αναλάβει στις αρχές της χρονιάς πρωτοβουλίες για την προώθηση συγχωνεύσεων και εξαγορών στο χρηματοπιστωτικό κλάδο και την τόνωση της κερδοφορίας του. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες εξυγίανσης του κλάδου αυτού στην Ιταλία, ο γνωστότερος οικονομολόγος της Γερμανίας Χανς Βέρνερ Ζιν θεωρεί αναπότρεπτη την έξοδό της από την Ευρωζώνη, «η οποία είναι μόνον ζήτημα χρόνου», όπως επισημαίνει στην Die Welt. «Η κατάσταση της οικονομίας της είναι απελπιστική, καθώς εξακολουθεί να παράγει με υψηλό κόστος αντίστοιχο με εκείνο πριν από την κρίση. Επιπλέον, η Ιταλία δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια τα τελευταία χρόνια να καταστεί ανταγωνιστικότερη».

Στην περίπτωση των Banca Popolare di Milano και Βanco Popolare θα δημιουργηθεί ένας όμιλος με περιουσιακά στοιχεία της τάξεως των 171 δισ. ευρώ και 4 εκατομμύρια πελάτες, 25.000 υπαλλήλους και μερίδιο της αγοράς στο 8,2%. Βέβαια, δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει πως η Banco Popolare είναι μία από τις πιο αδύναμες τράπεζες της Ιταλίας, εξαιτίας της έκθεσής της σε επισφαλή δάνεια. Στην πρώτη και δεύτερη θέση στον κλάδο με κριτήριο τα περιουσιακά τους στοιχεία βρίσκονται οι UniCredit και Intesa Sanpaolo και ακολουθεί η Monte dei Paschi di Siena. Κατά τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν, «δημιουργήθηκε μια μεγάλη τράπεζα», όπως έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter. Συν τοις άλλοις, όπως αναφέρουν οι Financial Times, η έγκριση της συγχώνευσης από τους μετόχους των δύο τραπεζών δίνει ώθηση στον Ματέο Ρέντσι, ο οποίος τον Δεκέμβριο θα βρεθεί αντιμέτωπος με το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση και αυτό θα λειτουργήσει και ως δοκιμασία για την απήχηση της πολιτικής του.

Ενα από τα μέτρα που προώθησε, αγνοώντας εδραιωμένα συμφέροντα και με στόχο τη διευκόλυνση των τραπεζικών συγχωνεύσεων, ήταν η νομοθεσία για την υποχρεωτική μετατροπή των συνεταιριστικών τραπεζών σε κοινοπρακτικές έως τα τέλη του 2016. Υπό το πλαίσιο αυτό, τα συνεταιριστικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μπορούν να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους και να συγχωνευθούν για να μειώσουν τα κόστη τους και να ενισχύουν τα επίπεδα της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Η συγχώνευση των Banco Popolare και Banca Popolare di Milano υλοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία διατυπώνονται ερωτήματα για την ευπάθεια του τραπεζικού κλάδου με τα 360 δισ. ευρώ σε «κόκκινα» δάνεια και της ιταλικής οικονομίας εν γένει.

Κατά τον Χανς Βέρνερ Ζιν, πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών του Μονάχου, Ifo, και τα όσα δήλωσε στην Die Welt, «η ιταλική οικονομία δεν μπορεί να αντέξει πολύ καιρό στο ευρώ με την ανεργία των νέων στο 40% και την παραγωγή της κατά 22% χαμηλότερη από τα προ κρίσης επίπεδα». Επιπλέον ο κ. Ζιν αναφέρθηκε στην αύξηση των πτωχεύσεων στην Ιταλία, καθώς και στο ότι οι μισοί από τους Ιταλούς επιθυμούν την έξοδο της χώρας τους από το ευρώ. «Είναι το μεγαλύτερο ποσοστό από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες όπου τέθηκε το ερώτημα», τόνισε. Τέλος, η Die Welt ανέφερε ότι από το 1995 η Ιταλία έχει γίνει κατά 42% ακριβότερη από τη Γερμανία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή