Απάτη και μπόλικη χολιγουντιανή λάμψη

Απάτη και μπόλικη χολιγουντιανή λάμψη

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο δεν είναι μόνο διάσημος ηθοποιός και ακτιβιστής για τη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος, τη Δικαιοσύνη και την άρση των ανισοτήτων, αλλά εφαρμόζει εμπράκτως και τις αρχές του. Είναι έτοιμος να επιστρέψει όποια δώρα ή δωρεές δόθηκαν από το κρατικό αναπτυξιακό ταμείο της Μαλαισίας 1MDB για την ταινία του «Ο Λύκος της Ουόλ Στριτ». Ο λόγος είναι πως το εν λόγω Ταμείο εμπλέκεται σε υπόθεση με «ξέπλυμα» χρήματος, διαφθορά και κλοπή, την οποία διερευνούν οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ.

Σε δήλωσή του ο Λεονάρντο ντι Κάπριο ανέφερε ότι συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Δικαιοσύνης, από το οποίο και περιμένει κατευθύνσεις σχετικά με την ενδεχόμενη διοχέτευση κεφαλαίων από το 1ΜDB είτε στην ταινία είτε στο ίδρυμά του – πρόκειται για οργανισμό που ο ίδιος έχει συστήσει για περιβαλλοντικά ζητήματα. Ενα ακόμη αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι το αμφιλεγόμενο μαλαισιανό ίδρυμα πιθανώς χρηματοδότησε τον «Λύκο της Γουόλ Στριτ», ταινία που αφηγείται μια ιστορία απάτης πανομοιότυπη με τη δική του. Το 1ΜDB ιδρύθηκε το 2009 από τον πρωθυπουργό Νατζίμπ Ραζάκ αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας, με στόχο την εκτέλεση μεγάλων έργων υποδομής στη χώρα, και ο ίδιος το παρακολουθούσε εκ του σύνεγγυς. Εντούτοις, καθώς περνούσαν τα χρόνια, έφθασε να επωμιστεί χρέη δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σήμερα πλέον το αναπτυξιακό ταμείο έχει παραδεχθεί πως υπήρξε κακοδιαχείριση, έχει προχωρήσει σε αντικατάσταση της διοίκησής του, αλλά ο Νατζίμπ Ραζάκ διέψευσε την οποία εμπλοκή του. Σύμφωνα, ωστόσο, με τις αμερικανικές αρχές, φέρεται να έχει ανάμειξη ο θετός γιος του Ριζά Αζίζ, με την κινηματογραφική εταιρεία Red Granite Pictures, η οποία έκανε την παραγωγή του «Λύκου».

Απάτη ολκής

Tο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναφέρει ότι κεφάλαια τουλάχιστον 3,5 δισ. δολαρίων έχουν κλαπεί από το 1ΜDΒ και υπαίτιοι φέρεται να είναι άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού της Μαλαισίας, συνεργάτες του και μέλη της οικογένειάς του. Τα προαναφερθέντα κεφάλαια φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν για να αποκτηθούν ποικίλα περιουσιακά στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ των οποίων πολυτελή ακίνητα στη Νέα Υόρκη και στην Καλιφόρνια, ένα ιδιωτικό αεροσκάφος αξίας 35 εκατ. δολαρίων, έργα των Βαν Γκογκ και Μονέ, ενώ επενδύθηκαν χρήματα για τη παραγωγή του «Λύκου της Γουόλ Στριτ». Το υπουργείο προσδοκά να κατάσχει περιουσιακά στοιχεία άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων που θεωρούνται προϊόντα οικονομικού εγκλήματος.

Ολα ξεκίνησαν στις αρχές του 2015, όταν το κρατικό αναπτυξιακό ταμείο της Μαλαισίας άρχισε να τραβάει τους προβολείς της δημοσιότητας. Αφορμή ήταν η αδυναμία του να πληρώσει 11 δισ. δολάρια σε οφειλές του προς τις πιστώτριες τράπεζες και τους ομολογιούχους του.

Εν συνεχεία άρχισαν να διατυπώνονται κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και απάτη με τη χρήση των κονδυλίων του 1MDB, προκαλώντας τριγμούς στο πολιτικό κατεστημένο της Μαλαισίας. Σύμφωνα με το ΒΒC, τον Ιούλιο σε αγωγή που κατέθεσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρεται ότι τα «φερόμενα ως υπεξαιρεθέντα κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτήσουν την πολυτελή ζωή πάμπολλων ατόμων, μεταξύ αυτών και κρατικών λειτουργών».

Οπως είχε επισημάνει τον Ιούλιο ο αναπληρωτής διευθυντής της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας Αντριου Μακέιμπ, «οι Μαλαισιανοί φορολογούμενοι έπεσαν θύματα απάτης ολκής». Ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ, που αναφέρεται στα δικόγραφα ως «Μαλαισιανός αξιωματούχος 1», είχε στενούς συγγενείς και συνεργάτες οι οποίοι αφαίρεσαν κεφάλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 1MDB. Επιπλέον είχαν υπάρξει δημοσιεύματα ότι σχεδόν 700 εκατ. δολάρια είχαν μεταφερθεί από το κρατικό ταμείο στον προσωπικό του λογαριασμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή