Αναποτελεσματικό το «πάγωμα» παραγωγής πετρελαίου

Αναποτελεσματικό το «πάγωμα» παραγωγής πετρελαίου

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμφισβητεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας του ΟΠΕΚ για «πάγωμα» της παραγωγής τουλάχιστον για έξι μήνες. Στη σχετική έκθεσή της υπενθυμίζει πως τον Σεπτέμβριο η παραγωγή του διεθνούς καρτέλ σημείωσε επίπεδα ρεκόρ, φθάνοντας τα 33,64 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς το Ιράκ παρήγαγε περισσότερο πετρέλαιο από ποτέ, ενώ η Λιβύη άνοιξε και πάλι τα λιμάνια της. Την ίδια στιγμή, η παραγωγή της Ρωσίας έφτασε τα 11,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα καταγράφοντας νέα επίπεδα ρεκόρ τής μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης εποχής.

Σύμφωνα με την ΙΕΑ, παραμένει άγνωστο πόσο γρήγορα μπορεί να μειωθεί η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, ώστε να προσεγγίσει τα επίπεδα της ζήτησης. Παράλληλα, κάλεσε τα κράτη-μέλη του διεθνούς καρτέλ να προχωρήσουν άμεσα σε μείωση της παραγωγής εάν θέλουν να σημειωθεί βιώσιμη άνοδος των τιμών που θα ενισχύσει αναλόγως τις οικονομίες τους. Για την ΙΕΑ, ο επιθυμητός στόχος παραγωγής του ΟΠΕΚ κυμαίνεται από 32,5 έως 33 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Την ίδια ημέρα, ο εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, εξέφρασε την εκτίμηση πως η συμφωνία μείωσης της παραγωγής ενδέχεται να μην εξυπηρετήσει τους στόχους του ΟΠΕΚ και πρότεινε «καλύτερα να επιτρέψει να λειτουργήσουν οι δυνάμεις προσφοράς και ζήτησης στην αγορά». Είναι, άλλωστε, γεγονός ότι ενώ η προσφορά στην παγκόσμια αγορά παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και αναμένεται να διατηρηθεί σε αυτά και το επόμενο έτος, η ζήτηση επιβραδύνεται, ακολουθώντας τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Εξάλλου, την αντιστροφή των συνθηκών στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου απέκλεισε ευθέως ο διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil, Ρεξ Τίλερσον, και χαρακτήρισε «παράγοντα που άλλαξε το παιχνίδι» την παραγωγή σχιστολιθικών υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ. Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσαν στο Λονδίνο οι New York Times με θέμα «Πετρέλαιο και χρήμα», ο κ. Τίλερσον τόνισε ότι δύσκολα μπορεί να δει κανείς μεγάλη μείωση της προσφοράς και μεγάλη αύξηση της τιμής και προσέθεσε πως «υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία του συστήματος που θα παρέμβουν στο σύστημα». Σημειωτέον ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές έχουν προχωρήσει σε περικοπές ύψους σχεδόν ενός τρισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή