Αδυναμία συμφωνίας των παικτών για την παραγωγή πετρελαίου

Αδυναμία συμφωνίας των παικτών για την παραγωγή πετρελαίου

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναμενόμενη για τον Νοέμβριο συμφωνία του ΟΠΕΚ για «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου φαίνεται να έχει πολύ περιορισμένες, αν όχι ανύπαρκτες, πιθανότητες επιτυχίας τόσο ως προς την εφαρμογή της όσο και ως προς το ζητούμενο: δηλαδή την άνοδο των τιμών του «μαύρου χρυσού». Αφενός μεν οι χώρες-μέλη του διεθνούς καρτέλ και αφετέρου η Ρωσία μάλλον φιλοδοξούν να αυξήσουν την παραγωγή τους, παρά τις εξαγγελίες καλών προθέσεων για «πάγωμα» της παραγωγής.

Ηδη η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) αμφισβητεί ανοιχτά την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει η συμφωνία του διεθνούς καρτέλ, επισημαίνοντας σε σχετική έκθεσή της την αύξηση της παραγωγής που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο. Στη σχετική έκθεσή της η ΙΕΑ αναφέρει ότι η συνολική παραγωγή του ΟΠΕΚ έφτασε στα 33,64 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς προχώρησε σε αύξηση της παραγωγής του το Ιράκ, ενώ η Λιβύη άνοιξε και πάλι τους τερματικούς σταθμούς στα λιμάνια της.

Σημειωτέον ότι για την ΙΕΑ τα κατάλληλα επίπεδα παραγωγής του ΟΠΕΚ δεν υπερβαίνουν τα 33 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η προειδοποίηση της ΙΕΑ συνέπεσε με την είδηση ότι το Ιράν σχεδιάζει αύξηση της παραγωγής του στα 4 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το 2019, καθώς η Τεχεράνη δεν κρύβει τη φιλοδοξία της να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς που έχασε στη διάρκεια των εναντίον της κυρώσεων. Εν τω μεταξύ, η παραγωγή της Ρωσίας έφτασε στα 11,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης. Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής Rosneft, Ιγκόρ Σετσίν, δηλώνει ότι η χώρα του είναι σε θέση να αυξήσει την παραγωγή της κατά 200 εκατ. τόνους τον χρόνο ή κατά 4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ρώσοι αξιωματούχοι θέτουν την απόλυτη και πλήρη συναίνεση των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Ρωσίας σε συμφωνία «παγώματος» της παραγωγής. Στη διάρκεια του έτους, οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές της Ρωσίας –Rosneft, Gazprom Neft, Lukoil– έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν νέες πετρελαιοπηγές. Πάντως, η ΙΕΑ καλεί τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ να προχωρήσουν άμεσα σε μείωση της παραγωγής, αν θέλουν να υπάρξει κάποια στιγμή βιώσιμη αύξηση των τιμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή