ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διευκρινίσεις για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας ζητά η Κομισιόν

dieykriniseis-gia-ton-proypologismo-tis-italias-zita-i-komision-2157488

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση της Ιταλίας να εξηγήσει γιατί το λεγόμενο διαρθρωτικό έλλειμμά της αυξάνεται αντί να μειώνεται, όπως είχαν ζητήσει οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. και γιατί το ονομαστικό δημοσιονομικό έλλειμμα είναι αρκετά υψηλότερο από εκείνο που υποσχόταν η Ρώμη τον Μάιο.

Η επιστολή της Κομισιόν προς τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν εντάσσεται στην αρμοδιότητά της να ελέγχει τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και να αποφαίνεται εάν αυτά τηρούν το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η Ιταλία, όπως και όλες οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης, είναι υποχρεωμένη να μειώνει το διαρθρωτικό έλλειμμά της –από το οποίο εξαιρούνται τυχόν εφάπαξ δαπάνες και οι επιπτώσεις του οικονομικού κύκλου– κατά 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση ωσότου επιτύχει ισοσκέλιση ή πλεόνασμα.

Όμως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2017 το διαρθρωτικό έλλειμμα αναφέρεται ότι θα αυξηθεί κατά 0,4% του ΑΕΠ στο 1,6%, αντί να μειωθεί κατά 0,6% στο 0,6% του ΑΕΠ, όπως είχαν ζητήσει οι υπουργοί Οικονομικών τον Ιούλιο.

Τον Μάιο η κυβέρνηση της Ιταλίας υποσχόταν σε επιστολή της προς την Κομισιόν ότι το ονομαστικό της έλλειμμα το 2017 θα ανερχόταν στο 1,8% από 2,4% που αναμένεται να καταγράψει φέτος. Οι προβλέψεις του ιταλικού κρατικού προϋπολογισμού που υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όμως κάνουν λόγο περί ενός ελλείμματος 2,3%.

«Θα επιθυμούσαμε να δοθούν εξηγήσεις για αυτή την αναθεώρηση των στόχων και το σημαντικό κενό που προκύπτει όσον αφορά τις δεσμεύσεις που είχαν γίνει την άνοιξη», αναφέρεται στην επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Κομισιόν, η οποία έστειλε επίσης επιστολές με τις οποίες ζητεί διευκρινίσεις για τους προϋπολογισμούς τους στις κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Φινλανδίας και της Λιθουανίας, διαβεβαιώνει πως αντιλαμβάνεται την έκτακτη φύση των δαπανών που αναγκάστηκε να κάνει η Ρώμη εξαιτίας των πρόσφατων καταστροφικών σεισμών και των μεταναστευτικών ροών, αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζεται περισσότερες λεπτομέρειες.

«Έτοιμη να θέσει βέτο η Ιταλία»

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του δημόσιου καναλιού Rai Uno, επιβεβαίωσε ότι «η Ιταλία είναι έτοιμη να θέσει βέτο επί του προϋπολογισμού της Ένωσης αν οι ανατολικές χώρες δεν δεχθούν τους πρόσφυγες».

«Η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι αποφάσισε ότι πρέπει να δίνουμε 20 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να παίρνουμε πίσω 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά αν η Ουγγαρία και η Σλοβακία παρεμβαίνουν με συστάσεις για τα οικονομικά μας, ενώ δεν μας βοηθούν σε ότι αφορά τους πρόσφυγες, κάτι δεν πάει καλά», πρόσθεσε ο Ματέο Ρέντσι.

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό πρέπει να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την διαχείριση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού: «τώρα είμαστε σε θέση να το χειριστούμε, έρχεται ο Χειμώνας και οι συνθήκες της θάλασσας θα είναι απαγορευτικές. Έχουμε στην διάθεσή μας, όμως, μόνον έξι μήνες. Πρέπει να μπλοκάρουμε τα μεταναστευτικά ρεύματα εκεί που δημιουργούνται. «Ή μπλοκάρουμε τα ρεύματα εντός του 2017, ή η Ιταλία δεν θα είναι σε θέση να αντέξει μια χρονιά σαν και αυτή που ζήσαμε», είπε στο Rai Uno o επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

Ο υπουργός οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση έλαβε επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία ζητούνται διευκρινίσεις επί ορισμένων σημείων του κρατικού προϋπολογισμού του 2017. «Είναι κάτι το απόλυτα φυσικό, μας ζητούν να εξηγήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος κάποια κεντρικά σημεία του προϋπολογισμού», δήλωσε ο Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.

Ο υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Ρέντσι, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Rai Tre, τόνισε πάντως ότι «ο ιταλικός προϋπολογισμός για το επόμενο έτος δεν πρόκειται να αλλάξει».