Brexit: Ηπιότερες του αναμενομένου οι συνέπειες για τη βρετανική οικονομία το γ’ τρίμηνο

Brexit: Ηπιότερες του αναμενομένου οι συνέπειες για τη βρετανική οικονομία το γ’ τρίμηνο

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βρετανική οικονομία αποδεικνύεται πιο ανθεκτική απ' όσο προέβλεπε η πλειοψηφία των οικονομολόγων καθώς το τρίτο τρίμηνο, δηλαδή τους πρώτους μήνες αμέσως μετά το δημοψήφισμα όπου αποφασίστηκε η έξοδος της χώρας από την Ε.Ε., ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε στο 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο έναντι πολύ πιο απαισιόδοξων προβλέψεων.

Μπορεί η επιβράδυνση να είναι πιο μικρή από το αναμενόμενο, ωστόσο θα πρέπει αν θυμάται κανείς ότι το Brexit δεν έχει ακόμη συμβεί.

Η πλειοψηφία των οικονομολόγων είχε προβλέπει πως η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας θα περιοριζόταν στο 0,3% το τρίτο τρίμηνο από 0,7% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας είχε προβλέψει τον Αύγουστο επιβράδυνση στο 0,1%.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας (ONS) η επιβράδυνση είναι σημαντικά πιο μικρή από τις προβλέψεις χάρη στην καλή επίδοση του τομέα των υπηρεσιών (0,8%) ο οποίος αντιστάθμισε τις απώλειες από τους τομείς των κατασκευών, της αγροτικής παραγωγής και της μεταποίησης.

«Οι βάσεις της βρετανικής οικονομίας είναι ισχυρές και τα σημερινά (σ.σ. χθεσινά) στοιχεία δείχνουν πως η οικονομία είναι ανθεκτική. Οδεύουμε προς μια περίοδο διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. και είμαστε αποφασισμένοι να να επιτύχουμε την καλύτερη συμφωνία για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η οικονομία θα χρειαστεί να προσαρμοστεί στη νέα σχέση με την Ε.Ε. ωστόσο είμαστε σε καλή θέση ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας κ. Φίλιπ Χάμοντ ένας από τους λίγους υπουργούς της κυβέρνησης Μέι που δεν ανήκει στους θιασώτες του σκληρού Brexit.

«Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία (που να υποδηλώνουν) σημαντική επίπτωση (στην οικονομία) αμέσως μετά το δημοψήφισμα», δήλωσε χθες ο κ. Τζο Γκράις, επικεφαλής οικονομολόγος της ONS, προσθέτοντας πως η οικονομία αναπτύσσεται «γενικά με παρόμοιο» ρυθμό με το 2015. Οι υποστηρικτές του Brexit έσπευσαν χθες να χρησιμοποιήσουν τον ρυθμό ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου ως απόδειξη πως το ΔΝΤ η Τράπεζα της Αγγλίας και το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών ήταν υπερβολικά απαισιόδοξοι στις προβλέψεις τους.

Ωστόσο πολλοί οικονομολόγοι του City προειδοποιούν πως τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου όσο θετικά και αν ήταν (ή λιγότερο αρνητικά) απλώς δείχνουν τη δυναμική που είχε η βρετανική οικονομία καθώς η χώρα ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την Ε.Ε. Ο ρυθμός ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου «δεν αποκαλύπτει κάτι σχετικά με την ικανότητα της Βρετανίας να λειτουργήσει εκτός Ε.Ε.», σχολίασε ο κ. Κάλουμ Πίκερινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank για τη Βρετανία. Ενδεικτικά χθες ο υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας κ. Μαρκ Γκαρνιέ προειδοποίησε πως η χρηματοπιστωτική βιομηχανία της χώρας πιθανότατα θα χάσει το δικαίωμα να προσφέρει υπηρεσίες στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά μετά την έξοδο από την Ε.Ε.

Το δεύτερο καλό νέο για τη βρετανική οικονομία είναι πως η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Nissan δεσμεύτηκε χθες πως θα παράξει την επόμενη γενιά των Qashqai και X-Trail στο εργοστάσιο του Σάντερλαντ. Η Nissan είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αυτοκινήτων στη Βρετανία και απασχολεί 7 χιλιάδες εργαζόμενους στο εργοστάσιο του Σάντερλαντ. «Η υποστήριξη και οι διαβεβαιώσεις» που λάβαμε από τη βρετανική κυβέρνηση μάς έπεισαν να εξακολουθήσουμε να επενδύουμε στο εργοστάσιο, δήλωσε χθες ο κ. Καρλος Γκοσν, διευθύνων σύμβουλος της Renault-Nissan.

«Καλωσορίζω τη δέσμευση της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι στην αυτοκινητοβιομηχανία», είπε ο κ. Γκοσν. Τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής της γαλλο-ιαπωνικής εταιρείας είχε δηλώσει πως η Nissan ενδεχομένως να ζητούσε από το Λονδίνο να την αποζημιώσει για την όποια ζημιά προέρχεται από το Brexit προτού δεσμευόταν να κάνει νέες επενδύσεις στο εργοστάσιο του Σάντερλαντ. «Η ψήφος εμπιστοσύνης δείχνει ότι η Βρετανία είναι ανοιχτή στο επιχειρείν. Πρόκειται για φανταστική είδηση», ανακοίνωσε χθες η κ. Μέι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή