Κάτω από το 20% έπεσε η ανεργία στην Ισπανία έπειτα από έξι χρόνια

Κάτω από το 20% έπεσε η ανεργία στην Ισπανία έπειτα από έξι χρόνια

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας παρατηρείται πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια στην Ισπανία, με τον δείκτη να υποχωρεί κάτω από τo 20% και να διαμορφώνεται στο 18,9% το τρίτο τρίμηνο του έτους – σημειώνεται ότι η ανεργία είχε εκτιναχθεί στο 27%. Αρωγός στην επίτευξη αυτού του στόχου ήταν η περίοδος του καλοκαιριού, στη διάρκεια της οποίας δημιουργήθηκαν 226.500 νέες θέσεις εργασίας, κυρίως στον τουρισμό. Η ευνοϊκή εξέλιξη θέτει τέλος, όπως επισημαίνει σε σχετικό άρθρο της η εφημερίδα El Pais, στην πιο μακρά και οδυνηρή περίοδο των τελευταίων 40 ετών, που έπληξε δραματικά τους εργαζομένους στην Ισπανία. Αλλωστε, και η αποκλιμάκωση της ανεργίας δεν ήταν εύκολο έργο και ξεκίνησε από το πρώτο τρίμηνο του 2013 και μετά, όταν ο δείκτης έφτασε στο 27% (26,94% για την ακρίβεια). Τότε 6,3 εκατ. άνθρωποι βρίσκονταν εκτός παραγωγικής διαδικασίας, ενώ σήμερα μειώθηκαν στα 4,3 εκατομμύρια.

Ενθαρρυντικά σημάδια

Το τρίτο τρίμηνο, η βελτίωση στην αγορά εργασίας επιτεύχθηκε με δύο τρόπους: με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η οποία παραδοσιακά παρατηρείται το καλοκαίρι και προέρχεται από τον κλάδο του τουρισμού, λόγω των αναγκών για εποχικό προσωπικό, καθώς και το ότι λιγότεροι άνθρωποι πλέον απολύονται. Φέτος το τρίτο τρίμηνο ο τουρισμός, η περίθαλψη και το λιανεμπόριο δημιούργησαν 226.500 θέσεις εργασίας – o συνολικός αριθμός των εργαζομένων στην Ισπανία είναι 18,5 εκατομμύρια.

Επιπροσθέτως, νέες ευκαιρίες εργασίας προσέφερε και η έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενώ θέσεις υπήρξαν και στον χώρο της μεταποίησης.

Η πλειονότητα των θέσεων συναντάται στον ιδιωτικό τομέα, έναντι 8.900 στον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής, φαίνεται ότι η ημιαπασχόληση και η εποχική εργασία, ο ακρογωνιαίος λίθος της ισπανικής αγοράς εργασίας, γνωρίζουν ανάπτυξη ακόμα και σε κλάδους που μέχρι πρότινος δεν θα λειτουργούσαν με τέτοιο καθεστώς απασχόλησης. Αυτό παρατηρείται στην εκπαίδευση και στη μεταποίηση. Αξίζει να αναφερθεί, όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι, ότι η ανεργία στην Ισπανία βρίσκεται σε τόσο υψηλά επίπεδα, επειδή υπάρχουν κατά τόπους παράγοντες που επηρεάζουν την απασχόληση επί δεκαετίες. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, oπότε αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία και μετά, η ανεργία είχε ξεπεράσει το 20% σε τρεις περιόδους της ιστορίας της Ισπανίας. Το τελευταίο αρνητικό ρεκόρ σημειώθηκε τη δεκαετία του 1990 και χρειάστηκαν 14 χρόνια για να υποχωρήσει στον μέσο όρο της Ε.Ε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή