Νέο κύμα ανασφάλειας στις αγορές

Νέο κύμα ανασφάλειας στις αγορές

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδείξεις ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να περιορίσουν τη χαλαρή νομισματική πολιτική οδήγησαν χθες σε άνοδο τις αποδόσεις κρατικών ομολόγων, ιδιαίτερα στη Βρετανία, όπου τα τελευταία στοιχεία επιβεβαίωσαν την ισχύ της οικονομίας. Σε άνοδο οδηγήθηκε, επίσης, το δολάριο έναντι των κυρίων νομισμάτων, αλλά και η κορώνα Νορβηγίας έπειτα από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αφήσει εκ νέου αμετάβλητα τα επιτόκια.

Στη Βρετανία, παρατηρήθηκε ξεπούλημα ομολόγων και οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων αναρριχήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, αφότου ανακοινώθηκε πως το ΑΕΠ διαμορφώθηκε το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου στο 0,5% από το 0,7% τρεις μήνες πριν. Αναλυτές προέβλεπαν ρυθμό ανάπτυξης 0,3%. Οι καλύτερες από τις προβλεπόμενες επιδόσεις επιβεβαίωσαν για πολλούς αναλυτές και επενδυτές τις αντοχές της βρετανικής οικονομίας, παρά το αρνητικό πολιτικό κλίμα που έχει πυροδοτηθεί από την αβεβαιότητα για τη μελλοντική σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στις 23 Ιουνίου, οι Βρετανοί αποφάσισαν την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε. Μία ημέρα μετά η Τράπεζα της Αγγλίας δεσμεύθηκε να διασφαλίσει τη νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, μειώνοντας το βασικό επιτόκιο, παρέχοντας φθηνά δάνεια στις τράπεζες, επεκτείνοντας το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και προβαίνοντας σε αγορές εταιρικών ομολόγων. Εντούτοις, οι αντοχές της οικονομίας δείχνουν πως ίσως να μην είναι αναγκαίο να τη στηρίζει η Τράπεζα της Αγγλίας στον βαθμό που το πράττει σήμερα.

Παράλληλα, ενισχύονται οι εκτιμήσεις για αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), έπειτα από την απρόσμενη ενίσχυση των πωλήσεων στην αγορά κατοικίας τον Σεπτέμβριο αλλά και από τις ενδείξεις για μεγαλύτερη του αναμενομένου επέκταση της ανάπτυξης το γ΄ τρίμηνο. Αξιωματούχοι της Fed έχουν αφήσει υπόνοιες για αύξηση του βασικού επιτοκίου τον Δεκέμβριο, αλλά το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαριστεί μετά την επικείμενη συνεδρίαση. Αυτά τα σενάρια οδήγησαν χθες σε άνοδο τις αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων, με αποτέλεσμα να έχουν αναρριχηθεί κατά 18 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο του 2015.

Θετική ήταν, επίσης, η πορεία της κορώνας Νορβηγίας, επειδή η κεντρική τράπεζα της σκανδιναβικής χώρας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%. Εναντι της σουηδικής κορώνας, η νορβηγική εξακολούθησε να ενισχύεται αυτόν τον μήνα, αφού το 12μηνο που έληξε τέλος Σεπτεμβρίου έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010. «Παρατηρείται μικρή οπισθοδρόμηση από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια», επισημαίνει ο Τζον Ρουάθ, επικεφαλής του τομέα στρατηγικής επιτοκίων στη UBS Group του Λονδίνου.

Ακόμη και ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα δήλωσε πως ίσως να χρειαστεί να πραγματοποιούνται αγορές κρατικών ομολόγων 80 τρισ. γιεν κάθε χρόνο, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μηδενικής απόδοσης για τα 10ετή χρεόγραφα.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του αργού πετρελαίου ενισχύθηκε χθες κατά 1,14%, στα 49,38 δολάρια το βαρέλι, αφού είχε υποχωρήσει κατά 1,6% προχθές, λόγω αύξησης της αμερικανικής παραγωγής. Θετική νότα στη χθεσινή άνοδο του πετρελαίου προσέδωσε η απρόσμενη πτώση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, με την τιμή του Brent να ενισχύεται κατά 1,34%, στα 50,59 δολάρια το βαρέλι. Σε γενικές γραμμές, οι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει δραματική πτώση από τα μέσα του 2014, λόγω της υπερβολικής προσφοράς του «μαύρου χρυσού». Οικονομικοί αναλυτές αμφισβητούν εάν θα καταφέρουν τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ να καταλήξουν σε συμφωνία για το «πάγωμα» της προσφοράς πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή