Το καινοτόμο πνεύμα των Νορβηγών ανοίγει δρόμους

Το καινοτόμο πνεύμα των Νορβηγών ανοίγει δρόμους

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΣΛΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Βαδίζοντας προς τον χώρο όπου θα πραγματοποιούνταν η επίσημη έναρξη της Εβδομάδας Καινοτομίας στο Οσλο, παρουσία υπουργών και του πριγκιπικού ζεύγους της Νορβηγίας, κατάλαβα ότι η εκδήλωση θα γινόταν σε μια διαμορφωμένη πίστα… σκέιτμπορντ, διακοσμημένη με γκράφιτι. Στον χώρο στάθμευσης, έξω από το κτίριο-πίστα Skur 13, μερικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίπλα δίπλα με συμβατικά, είχαν μπει στην πρίζα. Οι μπαταρίες τους επαναφορτίζονταν σε δημόσιες στήλες παροχής ενέργειας. Με τη συνύπαρξη παλαιού και νέου επιδιώκει το Οσλο (η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πόλη της Ευρώπης) να σφραγίσει το παρόν του (έτσι ώστε να φανεί η διαφορά του από πιο παραδοσιακές πόλεις, όπως είναι η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι). Πάνω από 15.000 εταιρείες ιδρύονται κάθε χρόνο στη νορβηγική πρωτεύουσα των 600.000 κατοίκων, με βασική κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια τις νέες τεχνολογίες. Δεν πρόκειται, δηλαδή, κυρίως για επιχορήγηση σε καφετέριες ή κομμωτήρια (όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα), αλλά για startups επιχειρήσεις που συνδυάζουν τεχνολογική διαδικτυακή καινοτομία με κάλυψη κοινωνικών αναγκών. Η Νορβηγία, χώρα που στήριξε επί δεκαετίες τη μεγάλη ανάπτυξή της στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου, προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα της μετάβασης στην ανεπτυγμένη ψηφιακή οικονομία.

Το βασικό θέμα και σύνθημα της φετινής Εβδομάδας Καινοτομίας του Οσλο (17-21 Οκτωβρίου) ήταν το «Δυναμικά ζευγάρια», δηλαδή η σύνδεση διαφορετικοτήτων που μπορεί να κάνουν τη… διαφορά. Η ιδέα είναι η δημιουργία γεφυρών μεταξύ των μεγάλων καταξιωμένων επιχειρήσεων και της startup σκηνής, της σύνδεσης τμημάτων γνώσης που βρίσκονταν πριν χωριστά, όπως ο δημόσιος τομέας και ο ιδιωτικός, ο ακαδημαϊκός κόσμος και οι επιχειρήσεις. «Να φέρουμε κοντά τα διαφορετικά φύλα, τις εθνικότητες, τις ηλικίες, τις πεποιθήσεις», ανέφερε η Anita Krohn Traaseth, διευθύνουσα σύμβουλος της Innovation Norway, του κρατικού οργανισμού για την καινοτομία. «Δημόσιο και ιδιωτικό είναι ένα δυναμικό ζευγάρι, η πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα είναι απαραίτητη, αλλά χωρίς χρηματοδότηση και στήριξη από το κράτος τίποτα δεν γίνεται», τονίζει.

Ολα αυτά είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά όταν βλέπει κανείς να κυριαρχούν στις νέες επιχειρήσεις οι (πολύ) νέες ηλικίες και σε μεγάλο βαθμό οι γυναίκες, με αποτέλεσμα κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες δημιουργίες. Στο Skur 13, την πρώτη μέρα της εβδομάδας, βραβεύτηκε το «Kahoot!», μια εφαρμογή που επιτρέπει στον εκπαιδευτικό να αναπτύσσει μέσα στην τάξη έναν τρόπο διδασκαλίας με χιούμορ, δημιουργικότητα και συλλογικότητα, αναπτύσσοντας επιτόπου κουίζ, έρευνες και διαλόγους, με ζωντανά χρώματα και μοντέρνο ψηφιακό περιβάλλον, το οποίο παραπέμπει στο τόσο επιθυμητό για τα παιδιά παιχνίδι.

Από τη σκηνή του σκέιτμπορντ μέχρι το Πάρκο Τεχνολογίας και τους δεκάδες άλλους χώρους όπου έγιναν παρουσιάσεις παρέλασαν πολλές τεχνολογίες: ο Εμίλ, το χαριτωμένο ρομποτάκι που κρατάει συντροφιά σε μικρά παιδιά με χρόνιες ασθένειες που τα κρατούν μακριά από το σχολείο και τους φίλους τους (της εταιρείας No Isolation), πολλές εφαρμογές για κινητά και Ιντερνετ, μια κάψουλα ασφαλούς μεταφοράς ατόμων με μεταδοτικές ασθένειες (όπως ο Εμπολα), ένα μικρό τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο που με κάμερες μεταφέρει την εικόνα του βυθού (από την Blueye), ριψοκίνδυνες πτήσεις drones με ειδικές δυνατότητες, εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας, αλλά και η ολοζώντανη Βρετανή τραγουδίστρια και μουσικός Imogen Heap, η οποία αξιοποιεί τις ασύρματες συνδέσεις για την εγγραφή και την αναπαραγωγή του ήχου.

Κυριολεκτικά, μια αυλή των θαυμάτων…

Για την ανάγκη διαφοροποίησης της οικονομίας, με ανάπτυξη της καινοτομίας και αξιοποίησή της από τη βιομηχανία, μίλησε η Monica Maeland, υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Νορβηγίας, επισημαίνοντας ότι εργαλείο μπορεί να είναι και η μείωση των φόρων.

Φυτώρια νέων επιχειρήσεων

Πώς μπορούν οι μικρές χώρες να λάβουν θέση στον σύγχρονο γαλαξία της ψηφιακής τεχνολογίας και του Διαδικτύου; Το ερώτημα αυτό απασχολεί τη Νορβηγία, μια χώρα με 5,2 εκατ. κατοίκους. «Το μικρό μέγεθος μπορεί να είναι πλεονέκτημα» ήταν η άποψη πολλών συντελεστών των startups σκηνής – με αυτό εννοούν την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα. Και φυσικά έχουν στραμμένο το βλέμμα στην εξωστρέφεια. Το Οσλο κινείται δραστήρια για την προσέλκυση ειδικών, νέων με ιδέες, και από την ενδοχώρα και από άλλες χώρες. Σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα διαδραματίζουν και οι χώροι, όπου μπορούν μικρές επιχειρηματικές προσπάθειες να στεγάσουν τα όνειρά τους, να έχουν μια βασική υποδομή σε ένα περιβάλλον που βοηθάει στις γνωριμίες και στις επαφές. Ενας από αυτούς ήταν το MESH (Πλέγμα), ένας όμορφος χώρος όπου μπορεί μια startup εταιρεία με σχετικά μικρό αντίτιμο να αποκτήσει «έδρα» και πολύ περισσότερο «γέφυρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή