Εξαγορά-μαμούθ της Time Warner από την AT&T με 85,4 δισ. δολάρια

Εξαγορά-μαμούθ της Time Warner από την AT&T με 85,4 δισ. δολάρια

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα συμφωνία ανάμεσα στην ΑΤ&Τ και στην Time Warner αποτελεί τρανή απόδειξη ότι ακόμη και κολοσσοί που πρωταγωνιστούν στους κλάδους τους δεν μπορούν να αγνοήσουν τις τεράστιες αλλαγές που επιφέρει η ψηφιακή πραγματικότητα. Η εξαγορά της Time Warner έναντι 85,4 δισ. δολαρίων ή 78,2 δισ. ευρώ δίνει τη δυνατότητα στην ΑΤ&Τ, τον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό με το δεύτερο μεγαλύτερο ασύρματο δίκτυο στις ΗΠΑ, να έχει πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και πλούσιο ψυχαγωγικό και ειδησεογραφικό απόθεμα.

Στο χαρτοφυλάκιο των περιουσιακών στοιχείων της Time Warner περιλαμβάνεται και το μεγαλύτερο κινηματογραφικό στούντιο, η Warner Bros, με τεράστιες εισπρακτικές επιτυχίες, όπως η τριλογία «Ο Αρχοντας των Δαχτυλιδιών» και οι ταινίες του Χάρι Πότερ, το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN και το δίκτυο δορυφορικής και ψηφιακής τηλεόρασης ΗΒΟ.

Στόχος είναι το περιεχόμενο όλων αυτών των μέσων να μπορεί να διοχετεύεται σε κάθε είδους ασύρματη συσκευή, εξασφαλίζοντας διαφημιστικά έσοδα από τη θυγατρική AT&T AdWorks, η οποία επιτρέπει στους διαφημιζόμενους να έχουν παρουσία από την τηλεόραση μέχρι το Διαδίκτυο.

Οι συνδρομές στην καλωδιακή τηλεόραση δεν προσελκύουν τη νέα γενιά. Μελέτη του κέντρου ερευνών Pew έδειξε ότι ένας στους επτά Αμερικανούς «κόβει» τα καλώδια. Οπως δήλωσε ο Τζεφ Μπιουκς, διευθύνων σύμβουλος της Time Warner, «οι πελάτες έχουν κουραστεί να πληρώνουν 100 δολάρια τον μήνα για να έχουν κανάλια που σπανίως παρακολουθούν». «Θέλουμε να κινηθούμε πιο γρήγορα με τη βοήθεια της καινοτομίας, να έχουμε περισσότερες διαφημίσεις και καλύτερες προσφορές για τους καταναλωτές», προσέθεσε.

Ψηφιακές πλατφόρμες με βίντεο κατά παραγγελία έχουν μεγάλη απήχηση στο καταναλωτικό κοινό, όπως η HBO με τη σειρά «Game of Thrones» ή το «Veep», το ανταγωνιστικό Netflix με τη σειρά «House of Cards» ή η Amazon με τη συνέχιση του «Top Gear», αλλά με τον τίτλο «The Grand Tour».

Σε μια δύσκολη από πολιτική άποψη συγκυρία, με έντονες τάσεις λαϊκισμού, σχόλια για τη συμφωνία διατυπώθηκαν από Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς. Μάλιστα, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ ήταν κατηγορηματικά αντίθετος, καταδικάζοντας επίσης τη συγχώνευση της Comcast με τη NBCUniversal και την εξαγορά της Washington Post από τον Τζεφ Μπέζος, ιδρυτή της Amazon. «Τέτοιες συμφωνίες κάνουν κακό στη Δημοκρατία».

Αντιδράσεις υπήρξαν και από την 21st Century Fox του Ρούμπερτ Μέρντοχ, ανταγωνίστρια της Time Warner, μέσω ανακοίνωσης, όπου αναφέρεται ότι «μια τόσο μεγάλου μεγέθους συμφωνία, που θα επιδράσει καταλυτικά στους καταναλωτές, θα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς».

Αυτή η δήλωση προβλημάτισε έντονα τους επενδυτές, οδηγώντας μέσα στην εβδομάδα τη μετοχή της Time Warner στα 87,61 δολάρια από τα 107,50 δολάρια που έχει προσφέρει η ΑΤ&Τ, παρά τις θετικές προβλέψεις των Στέφενσον και Μπιουκς για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΤ&Τ Ράνταλ Στέφενσον είναι πολύ αισιόδοξος. Δίνει 70% πιθανότητες για έγκριση της εξαγοράς της Τime Warner από τις αντιμονοπωλιακές αρχές.

Οι δραστηριότητες των δύο ομίλων αλληλοσυμπληρώνονται και δεν αλληλοκαλύπτονται σε κάποια μεμονωμένη αγορά, τόνισε χαρακτηριστικά. Το «πράσινο φως» θα πρέπει να δώσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου και της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, η οποία είχε επικυρώσει πέρυσι την εξαγορά της Direct TV από την ΑΤ&Τ, έναντι 49 δισ. δολαρίων.

Ανησυχίες, όμως, έχουν διατυπωθεί και για την ανεξαρτησία του ειδησεογραφικού καναλιού CNN. Ο Μάικλ Γκράινμπαουν των New York Times αναφέρθηκε στην προσφορά 80.000 δολαρίων του κ. Στέφενσον σε προεδρικούς υποψήφιους των Ρεπουμπλικανών, στη διάρκεια της μακράς σε διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας. Ομως ο δημοσιογράφος των New York Times και άλλοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι θα ήταν απερισκεψία να ανακατευθεί η ΑΤ&Τ σε ένα τόσο πολύτιμο προϊόν όπως είναι το CNN.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή