H Glencore εφαρμόζει πρόγραμμα εξυγίανσης

H Glencore εφαρμόζει πρόγραμμα εξυγίανσης

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Glencore, η μεγαλύτερη εταιρεία εμπορευμάτων (πρώτων υλών) στον κόσμο, ανακοίνωσε χθες ότι πούλησε έναντι 873 εκατ. δολαρίων τη μονάδα μεταφοράς κάρβουνου στην Αυστραλία στην αμερικανική μεταφορική εταιρεία Genese & Wyoming, στο πλαίσιο του σχεδίου της για μείωση του επιπέδου του δανεισμού της. Η πώληση της μονάδας (η οποία είναι γνωστή ως GRail) αποτελεί «σημαντικό τμήμα» του προγράμματος περιορισμού του χρέους της, ανακοίνωσε χθες η ελβετική πολυεθνική. Η GRail είναι η τρίτη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς κάρβουνου, μέσω σιδηροδρόμου, στην Αυστραλία.

Η Glencore προσπαθεί να μειώσει το ύψος των δανείων της, πουλώντας περιουσιακά στοιχεία και μετοχές, έχει αναστείλει την καταβολή μερίσματος και έχει εφαρμόσει πρόγραμμα περικοπών, στην προσπάθειά της να προσαρμοστεί στην περίοδο πτώσης της τιμής των εμπορευμάτων. Ο διευθύνων σύμβουλος της Glencore Αϊβαν Γκλέιζενμπεργκ έχει δεσμευθεί ότι θα έχει μειώσει το ύψος του χρέους της κατά το ήμισυ, στα 16,5 δισ. δολάρια, έως τα τέλη του 2016. Μέχρι σήμερα οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων έχουν αποφέρει έσοδα 4,7 δισ. δολαρίων – o στόχος κυμαίνεται μεταξύ 4 και 5 δισ.

Μετά την «εξαγγελία του σχεδίου μείωσης του χρέους, πέρυσι, η εταιρεία έχει υλοποιήσει την υπόσχεσή της και με το παραπάνω, και τώρα αναμένεται ότι θα πετύχει τον στόχο της για μείωση του χρέους», λέει ο Πολ Γκάιτ, αναλυτής της Sanford C. Bernstein. Η μετοχή της Glencore έχει καταγράψει φέτος τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μεταξύ των εταιρειών του Ftse 100. Η τιμή της έχει αυξηθεί 122% από την αρχή του έτους και 176% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, λόγω της ανάκαμψης των τιμών του κάρβουνου και του ψευδάργυρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή