Ισχυρές προσδοκίες για επέκταση του QE από τη Φρανκφούρτη

Ισχυρές προσδοκίες για επέκταση του QE από τη Φρανκφούρτη

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο βραδύς ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο, σε συνδυασμό με την υποχώρηση του δομικού πληθωρισμού τον Οκτώβριο, αναθερμαίνει τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (QE) πέραν της αρχικής προθεσμίας στις 31 Μαρτίου 2017. Εάν, όντως, λάβει τέτοια απόφαση, θα το κάνει στη συνεδρίασή της του Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου το ΑΕΠ, σύμφωνα με τη Eurostat, αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση κατά 0,3% και κατά 1,6% σε ετήσια βάση, όπως ακριβώς συνέβη και το δεύτερο τρίμηνο. Η επίδοση της οικονομίας της Ευρωζώνης εναρμονίστηκε με τις προβλέψεις των οικονομολόγων, οι οποίοι συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του Reuters.

Πληθωρισμός

Στο πεδίο του πληθωρισμού, ο δείκτης τον Οκτώβριο ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα διετίας του 0,5% εν συγκρίσει με το 0,4% του Σεπτεμβρίου και το 0,2% του Αυγούστου, ενώ η δυσμενής επιρροή σε αυτόν από τις τιμές της ενέργειας σταδιακά εξασθενεί. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο οι τιμές της ενέργειας ήταν μόνον 0,9% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες πριν από έναν χρόνο, όταν τον Σεπτέμβριο ήταν μειωμένες κατά 3%. Πάντως, εξαιρουμένων των πιο ευμετάβλητων τιμών των ανεπεξέργαστων τροφίμων και της ενέργειας, τον Οκτώβριο ο δομικός πληθωρισμός ήταν 0,7% ετησίως, δηλαδή χαμηλότερος από το 0,8% του προηγούμενου πενταμήνου και αυτός είναι ένας από τους δείκτες που συνεξετάζει για τις αποφάσεις της η ΕΚΤ.

Τα τελευταία τρία χρόνια ο γενικός δείκτης του πληθωρισμού παραμένει σταθερά κάτω του 1%. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιδιώκει πληθωρισμό κοντά στο 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και έχει προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών τίτλων ώστε να διοχετεύσει ρευστό στο τραπεζικό σύστημα και να παροτρύνει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να χορηγήσουν δάνεια στην πραγματική οικονομία. Κατά τους αναλυτές, η ΕΚΤ βρίσκεται σε δύσκολη θέση. «Οι αρνητικές επιπτώσεις από τις τιμές της ενέργειας στον γενικό δείκτη του πληθωρισμού υποχωρούν, αυτός δείχνει άνοδο, αλλά ο δομικός πληθωρισμός παραμένει αμετάβλητος», επισημαίνει ο Μπερτ Κόλιτζ της ING. Ο γενικός δείκτης δείχνει αργή επιτάχυνση από την πτώση του 0,1% τον Μάιο, ενώ ορισμένοι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για περαιτέρω ενίσχυσή του το τρέχον έτος. Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν δεσμευθεί πως η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης θα παραμείνει ως έχει έως ότου ο πληθωρισμός να τεθεί σε τέτοια τροχιά ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του σχεδόν 2% και να είναι βιώσιμος.

Εν τω μεταξύ, η ανάπτυξη στο 0,3% το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου είναι και ο πρώτος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας ενός πλήρους τριμήνου μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Η κατάσταση της οικονομίας των 19 κρατών-μελών φανερώνει πως η απόφαση της Γηραιάς Αλβιώνος δεν την εξέτρεψε από την πορεία της ούτε και την οδήγησε σε ταχύτερους ρυθμούς. Σε τριμηνιαία βάση, το 0,3% του ΑΕΠ ήταν αμετάβλητο από το αντίστοιχο ποσοστό του δευτέρου τριμήνου και χαμηλότερο από το 0,5% του πρώτου τριμήνου του 2016, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat (η Γερμανία δεν έχει ακόμα δημοσιοποιήσει τα δικά της). Σε ετήσια βάση η οικονομία της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο αναπτύχθηκε 1,6%, όπως και το δεύτερο τρίμηνο. Οπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές, «θετικά επηρεάστηκε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης και από την αύξηση του ΑΕΠ της Γαλλίας κατά 0,2%».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή