Παγκόσμιο δίκτυο μεσαζόντων της Rolls-Royce μοίραζε απλόχερα μίζες

Παγκόσμιο δίκτυο μεσαζόντων της Rolls-Royce μοίραζε απλόχερα μίζες

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτεταμένο δίκτυο μεσαζόντων, που βοηθούσε τη Rolls-Royce να συνάπτει συμφωνίες με τουλάχιστον 12 χώρες, αποκαλύφθηκε από κοινή έρευνα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian και του ειδησεογραφικού δικτύου BBC. Εγγραφα που διέρρευσαν και μαρτυρίες από εσωτερικές πηγές του ομίλου αεροναυπηγικής επιβεβαίωσαν παράνομες πληρωμές σε άτομα που είχαν διαμεσολαβήσει για τη σύναψη συμφωνιών με χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα, η Ινδονησία, η Ανγκόλα, το Ιράν και το Ιράκ. Και οι συμβάσεις αυτές ήταν κερδοφόρες για τη Rolls-Royce. Αν και οι βρετανικές αρχές είχαν θέσει στο μικροσκόπιο τις ύποπτες κινήσεις της Rolls Royce από το 2012, η κοινή έρευνα των Guardian-BBC αποκάλυψε ότι η χρήση των μεσαζόντων είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι ήταν γνωστό.

Εκπρόσωπος της Rolls-Royce ανακοίνωσε πως πραγματοποιούνται έρευνες από την αρμόδια υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος στη Βρετανία (SFO) και άλλες Αρχές. Τόνισε, επίσης, πως η διοίκηση συνεργάζεται πλήρως με τις Αρχές. Ο όμιλος αεροναυπηγικής κατασκευάζει τουρμπίνες και μηχανές για αεροσκάφη της πολιτικής και πολεμικής αεροπορίας.

Οπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα του Guardian, ένας από τους φερόμενους ως μεσάζοντες της Rolls-Royce είναι επιχειρηματίας που έχει δωρίσει πάνω 1,6 εκατ. στερλίνες στο κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών. Το ίδιο πρόσωπο είναι σήμερα σύμβουλος του ηγέτη του κόμματος Τιμ Φάρον. Εταιρείες της οικογενείας του 71χρονου Ινδού μεγαλοεπιχειρηματία Σούντχιρ Σούντχρι έχουν δεχθεί πληρωμές εκατομμυρίων από τη Rolls Royce, σύμφωνα με τον Guardian. Ο κ. Σούχντρι και ο γιος του συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν από τη SFO για κατηγορίες δωροδοκίας αλλά μετά αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η Rolls Royce είναι ένας από τους ισχυρότερους ομίλους της Βρετανίας. Οι κυβερνήσεις των Εργατικών και των Συντηρητικών έχουν διατηρήσει στενές σχέσεις με αυτόν και έχουν παροτρύνει άλλες χώρες να του αναθέσουν μεγάλα έργα. Ο βρετανικός Τύπος παραπέμπει σε ανάλογη υπόθεση της κατασκευάστριας όπλων BAE Systems. Το 2006, η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ «πάγωσε» τις έρευνες, αναφέροντας πως θα κινδύνευε η εθνική ασφάλεια της Βρετανίας εάν παρέμενε ανοικτή η υπόθεση. Η υπόθεση αυτή προεξοφλείται ότι θα φέρει σε δύσκολη θέση υπουργούς. Οι έρευνες της SFO για τη Rolls Royce έγιναν γνωστές το 2012, όταν ο όμιλος ανακοίνωσε πως η υπηρεσία κάνει έρευνες για κατηγορίες σχετικά με αδικήματα στην Ινδονησία και στην Κίνα. Προέκυψε, τέλος, ότι και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε έρευνες το 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή