Πιο πιθανό να φύγει η Ιταλία παρά η Ελλάδα

Πιο πιθανό να φύγει η Ιταλία παρά η Ελλάδα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιθανότητες να αποχωρήσει το επόμενο 12μηνο από την Ευρωζώνη έχει πρωτίστως η Ιταλία και όχι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας, την οποία διεξήγαγε μεταξύ επενδυτών η εταιρεία Sentix στην Ευρώπη. Είναι η πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο του 2012, κατά την οποία η Ιταλία συγκεντρώνει περισσότερους πόντους από την Ελλάδα ως προς το ενδεχόμενο απομάκρυνσής της από την Ευρωζώνη. Βέβαια, τότε, στην κλιμάκωση της κρίσης έδιναν οι συμμετέχοντες στην έρευνα 70% στην Ελλάδα, ενώ σήμερα 8,5% και 9,9% για την Ιταλία. Σημειωτέον ότι η Sentix από το 2012 και μετά ασχολείται με συναφείς έρευνες και στο πλαίσιο αυτό θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με τον κίνδυνο αποδόμησης της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με το 17,5% των ερωτηθέντων επενδυτών φέτος τον Οκτώβριο, μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες αναμένουν διάλυση της Ευρωζώνης εν συγκρίσει με το 15,7% του Αυγούστου. Ωστόσο, τα ποσοστά αυτά είναι σαφώς χαμηλότερα από το 20,3% του Ιουλίου μετά το δημοψήφισμα των Βρετανών.

Η τωρινή έρευνα, ωστόσο, αναφορικά με το μέλλον της Ιταλίας στο ευρώ, έλκει την προσοχή επειδή ανατρέπονται τα δεδομένα. Ο εντονότερος κίνδυνος εξόδου της δεν εκδηλώθηκε αιφνιδιαστικά, αλλά η κατάσταση στη γειτονική χώρα επιδεινώθηκε σταδιακά. Η δε Ελλάδα παραμένει παράγοντας κινδύνου, αλλά στα μέσα του 2016 παρουσίασε άμβλυνση και τώρα σταθεροποιήθηκε. Πέραν, λοιπόν, της Ιταλίας, η οποία έχει 9,9% πιθανότητες να αποχωρήσει και 8,5% η Ελλάδα, ακολουθούν η Πορτογαλία με 3,5%, η Φινλανδία με 2,9% και η Γαλλία με 1,5%. Οι επενδυτικοί κύκλοι διατυπώνουν διάφορους προβληματισμούς εκτός των προηγούμενων για την υγεία του τραπεζικού συστήματος της Ιταλίας, τα επισφαλή δάνεια και την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης. Τώρα εκείνο που βαραίνει γι’ αυτούς είναι το κρίσιμο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση του Δεκεμβρίου και το ενδεχόμενο μιας πολιτικής ήττας του εμπνευστή του, του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Η αναθεώρηση αποδυναμώνει τη Γερουσία και διευκολύνει την ψήφιση μεταρρυθμιστικών νόμων. Είχε προηγηθεί η νομοθεσία που δίνει στο κόμμα με τις περισσότερες βουλευτικές έδρες και ορισμένες επιπλέον, ώστε να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Ωστόσο, η επικείμενη μεταρρύθμιση, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, φαίνεται να έχει ολοένα και λιγότερες πιθανότητες να υπερψηφιστεί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή