Καταδίκη επιφανούς στελέχους BlackRock για χειραγώγηση μετοχών

Καταδίκη επιφανούς στελέχους BlackRock για χειραγώγηση μετοχών

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μαρκ Λίτλετον, πρώην διαχειριστής κεφαλαίων στην BlackRock, δήλωσε ένοχος για χρήση εσωτερικής πληροφόρησης, στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας για υπόθεση που αφορά τη Βρετανία, την Ελβετία, αλλά και μια υπεράκτια εταιρεία του Παναμά. Ο εν λόγω ομολόγησε έπειτα από ανακρίσεις τριών ετών που διεξήγαγε η FCA, αρμόδια ρυθμιστική αρχή στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η FCA διερεύνησε αν ο Λίτλετον εκμεταλλεύθηκε την επαγγελματική του θέση για να αποσπάσει εμπιστευτικές πληροφορίες για τις μετοχές ενεργειακών εταιρειών και εν συνέχεια να τις χρησιμοποιήσει σε δικές του συναλλαγές, μέσω του χρηματιστή του, στην Ελβετία. Οπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της, η FCA διαπίστωσε ότι χρησιμοποίησε αυτές τις πληροφορίες για την αγορά μετοχών των EanCore Oil και Cairn Energy λίγο προτού γίνουν γνωστές στα ΜΜΕ. Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει πως η συνήθης ποινή για τη χρήση εσωτερικής πληροφόρησης είναι κάθειρξη επτά ετών, αλλά ο δικαστής δήλωσε πως θα ληφθεί υπ’ όψιν η ομολογία του. Οπως επισημαίνουν οι συνάδελφοί του, πρόκειται για μεγάλο πλήγμα στη φήμη του Λίτλετον, ο οποίος υπήρξε ανερχόμενος αστέρας της BlackRock την προηγούμενη δεκαετία.

Πρώην συνάδελφοί του αναφέρουν ότι σοκαρίστηκαν όλοι στην εταιρεία από τη σύλληψη του Λίτλετον, που είχε διαχειριστεί τα χαρτοφυλάκια των UK Dynamic και Absolyte Alpha. Είχε μάλιστα πιστωθεί την αύξηση των περιουσιακών στοιχείων της Absolyte Alpha από 300 εκατ. στερλίνες σε 1,4 δισ. στερλίνες μέσα σε ένα έτος. Ο Λίτλετον είχε φύγει από την BlackRock πριν από τη σύλληψή του, το 2013, για λόγους που δεν σχετίζονται με τις έρευνες. Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, οι έρευνες της FCA έχουν οδηγήσει σε 30 καταδίκες για εσωτερική πληροφόρηση, για την οποία, ενώ αποτελεί ποινικό αδίκημα, δεν είχαν υπάρξει σχετικές μηνύσεις και δίκες πριν από το 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή