Αγωγή Γάλλων στην ελβετική θυγατρική της HSBC για φοροδιαφυγή

Αγωγή Γάλλων στην ελβετική θυγατρική της HSBC για φοροδιαφυγή

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άσκηση αγωγής κατά της ελβετικής θυγατρικής της HSBC, με την κατηγορία ότι βοήθησε Γάλλους πολίτες να φοροδιαφύγουν, πρότεινε χθες Γάλλος εισαγγελέας. Η υπόθεση σχετίζεται με τα στοιχεία που είχε κλέψει και εν συνεχεία αποκαλύψει ο κ. Ερβέ Φαλσιανί, πρώην υπάλληλος της τράπεζας.

O Guardian και άλλες εφημερίδες είχαν αποκαλύψει πέρυσι σε σειρά άρθρων τους τα αρχεία Φαλσιανί, αποδεικνύοντας με ποιον τρόπο η ελβετική θυγατρική της HSBC είχε βοηθήσει πλούσιους Γάλλους πελάτες της να μην πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούσαν.

Η HSBC σκοπεύει να υπερασπιστεί την πρακτική της στο δικαστήριο. Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο 2005-2007. Οι Αρχές έλαβαν τα στοιχεία το 2008. Ο κατάλογος με τις καταθέσεις Ελλήνων φορολογουμένων στο υποκατάστημα της HSBC, που έχει γίνει γνωστός ως λίστα Λαγκάρντ, αποτελεί μέρος των στοιχείων που είχε αποκαλύψει ο κ. Φαλσιανί.

Τώρα οι γαλλικές δικαστικές αρχές θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα ασκήσουν αγωγή κατά της HSBC. Η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε χθες πως λαμβάνει υπ’ όψιν της τη σύσταση του Γάλλου οικονομικού εισαγγελέα και ότι θα υπερασπιστεί σθεναρά τον εαυτό της. Τον Απρίλιο του 2015, η HSBC είχε αναγκαστεί να καταβάλει στις γαλλικές αρχές 1 δισ. ευρώ ως εγγύηση. Αργότερα το ποσό μειώθηκε στα 100 εκατ. ευρώ. Εκτοτε η βρετανική πολυεθνική τράπεζα έχει αναγνωρίσει σε σειρά εγγράφων ότι το τελικό πρόστιμο που ενδεχομένως να κληθεί να πληρώσει θα μπορούσε «να διαφέρει σημαντικά» από το ποσό των 100 εκατ. ευρώ που έχει ήδη καταβάλει. Η διοίκηση της HSBC είχε ενημερωθεί από τον προηγούμενο Μάρτιο πως οι Γάλλοι δικαστικοί έχουν ολοκληρώσει τις έρευνές τους σχετικά με την υπόθεση και ότι, πλέον, το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια του δημόσιου κατηγόρου, ο οποίος θα κληθεί να προτείνει αν θα πρέπει να ασκηθεί δίωξη ή όχι. Την ίδια εποχή, η διοίκηση της HSBC είχε δηλώσει πως εξακολουθεί να συνεργάζεται με τις αμερικανικές δικαστικές αρχές και με την αμερικανική εφορία σχετικά με έρευνες που αφορούν την ελβετική και την ινδική θυγατρική της.

Ωστόσο η HSBC έχει παραδεχθεί ότι το ελβετικό τμήμα της ιδιωτικής τραπεζικής έχει βρεθεί στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών σε Βέλγιο, Γαλλία, Αργεντινή και Ινδία. Οι βελγικές αρχές ήδη ερευνούν ποινικά την υπόθεση. Η διοίκηση της HSBC είχε προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι «υπό το πρίσμα της προσοχής των μέσων μαζικής ενημέρωσης, είναι πιθανό και άλλες φορολογικές διοικήσεις, κανονιστικές αρχές ή δικαστικές αρχές να αρχίσουν ή να επεκτείνουν παρόμοιες έρευνες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή