Αποδόσεις

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Σε χαμηλά επίπεδα σαφώς κάτω των 50 δολαρίων το βαρέλι κινήθηκαν χθες οι τιμές του πετρελαίου μετά την υποχώρηση κατά 1% που σημείωσαν την Πέμπτη. Αργά το απόγευμα το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 44,60 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 46,14 δολάρια το βαρέλι. Είχε μεσολαβήσει η είδηση πως τα επίπεδα των αποθεμάτων στις ΗΠΑ σημείωσαν ρεκόρ εβδομαδιαίας ανόδου. Εξίσου σημαντικός παράγοντας που διατηρεί τις τιμές σε επίπεδα κάτω και από το 50% των αντίστοιχων τιμών του 2014 είναι η δικαιολογημένη δυσπιστία των επενδυτών σε ό,τι αφορά τις προοπτικές μείωσης της παραγωγής από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ. Το διεθνές καρτέλ κατέληξε στα τέλη Σεπτεμβρίου σε μια αρχική συμφωνία για «πάγωμα» της παραγωγής. Μέχρι στιγμής τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι αυξάνεται η παραγωγή του Ιράν και του Ιράκ.

Στα υψηλά 30 ημερών ο χρυσός

Στα υψηλότερα μηνός βρέθηκε η τιμή του χρυσού εξαιτίας της εντεινόμενης ανησυχίας για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και την πιθανή ανάδειξη Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και εξαιτίας της αναμονής για την αύξηση επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Κατά τους αναλυτές της Citigroup, ο χρυσός ίσως φθάσει τα 1.400 δολάρια, εάν ηττηθεί η Χίλαρι Κλίντον, δημιουργηθεί αβεβαιότητα και αναζητηθεί ασφαλές καταφύγιο. Εάν, τώρα, αυξήσει η Fed το κόστος δανεισμού τον Δεκέμβριο, θεωρούν πως αυτό θα απομακρύνει τους επενδυτές από τον χρυσό. «Οι προβληματισμοί ενόψει εκλογικής αναμέτρησης και το ασθενέστερο δολάριο συνέβαλαν στο να ανέλθει η τιμή του πολυτίμου μετάλλου άνω των 1.300 δολαρίων η ουγγιά την εβδομάδα που πέρασε», επισημαίνει ο αναλυτής της Danske Bank A/S, Γενς Πέντερσεν. «Παράλληλα, η αγορά προβλέπει αύξηση επιτοκίων από την Τζάνετ Γέλεν τον Δεκέμβριο, χωρίς ωστόσο να έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο η κίνηση αυτή να μεταφερθεί τον Μάρτιο». Κατά τις χθεσινές μεσημβρινές συναλλαγές στο Λονδίνο, η τιμή του χρυσού είχε υποχωρήσει 0,1% στα 1.301,76 δολάρια η ουγγιά. Τέλος, σημειώνεται πως την εβδομάδα που πέρασε, ο χρυσός ενισχύθηκε 2,1%, το υψηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Ανοδική πορεία ακολούθησαν οι τιμές των κρατικών ομολόγων την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου με το αντίστοιχο 10ετές γερμανικό ομόλογο) στις 755 μονάδες βάσης από 803 μ.β. που είχε διαμορφωθεί στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής η τιμή του ετήσιου κρατικού ομολόγου διαμορφώθηκε στα 99,00 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 4,80%. Το 3ετές κρατικό ομόλογο είχε τιμή στα 93,80 λεπτά του ευρώ και απόδοση στο 7,60%. Το 10ετές κρατικό ομόλογο αποτιμήθηκε στα 73,90 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να κυμαίνεται στο 7,70%. Το εταιρικό ομόλογο της Housemarket (θυγατρική του ομίλου Fourlis) είχε τιμή στα 100,55 λεπτά και απόδοση στο 4,87%. Το εταιρικό ομόλογο της MLS Πληροφορική σημείωσε τιμή στα 99,50 λεπτά και απόδοση στο 5,45%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή