Ιστορική και ελπιδοφόρος η εμπορική συμφωνία Καναδά – Ε.Ε.

Ιστορική και ελπιδοφόρος η εμπορική συμφωνία Καναδά – Ε.Ε.

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από την υπογραφή της Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας (CETA) μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά, σειρά έχει η υποχρεωτική επικύρωσή της από τα κοινοβούλια των χωρών της Ε.Ε.

Επειτα από επταετή μαραθώνιο συζητήσεων υπεγράφη η «ιστορική», όπως τη χαρακτήρισαν οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής, συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά. Παρά την ανεπιτυχή προσπάθεια υπογραφής της συμφωνίας την περασμένη Πέμπτη, το περιφερειακό κοινοβούλιο της γαλλόφωνης Βαλλονίας την υπερψήφισε, θέτοντας παράλληλα τέλος στις διαπραγματεύσεις και στον ολιγοήμερο εφιάλτη που η τελευταία προκάλεσε στους εκπροσώπους των θεσμών της Ε.Ε.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι βασικοί πρωταγωνιστές των διαπραγματεύσεων μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στη σημασία της συμφωνίας για όλες τις συμβαλλόμενες πλευρές.

Η κατάργηση των τελωνειακών δασμών, η αύξηση των επενδύσεων, η διασφάλιση θέσεων εργασίας και η προστασία του περιβάλλοντος είναι, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, μερικά από τα πλεονεκτήματα της εν λόγω συμφωνίας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμφανίστηκε, μάλιστα, οργισμένος με εκείνους που είχαν την εντύπωση ότι μια τέτοια συμφωνία υπονομεύει τα εργασιακά δικαιώματα. Ερωτηθείς σχετικά με τη σφοδρή κριτική κατά της CETA, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επαναλαμβάνει σε κάθε τόνο ότι η Ε.Ε. δεν θα κάνει καμία υποχώρηση. Ο Ντόναλντ Τουσκ, αναφερόμενος στις ενστάσεις που πρόβαλε ο πρόεδρος της Βαλλονίας Πολ Μανέ, χαρακτηρίζει τον μεταξύ τους διάλογο ιδιαίτερα γόνιμο, υποχρεώνοντάς τους με αυτόν τον τρόπο να δώσουν έγκυρες πληροφορίες στους πολίτες της Ε.Ε. Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν παρέλειψε να στοχοποιήσει το βασικό στέλεχος του κόμματος CDH, Μπαστόνε Μπενουά Λουτγκέν, ο οποίος είχε κατηγορήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εγκληματική στάση, καταδικάζοντας παράλληλα τις απειλές που ασκεί η Κομισιόν στους γαλλόφωνους πολίτες του Βελγίου. 

Η υπογραφή της συμφωνίας επιτρέπει στις δύο πλευρές τη σταδιακή και προσωρινή εφαρμογή της από τις αρχές του 2017. Η συμφωνία θα υλοποιηθεί πλήρως όταν επικυρωθεί από τα 38 τοπικά και εθνικά κοινοβούλια των χωρών της Ε.Ε., μια διαδικασία που μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρονοβόρα. Εχουν μάλιστα εκφραστεί φόβοι ότι πολλοί βουλευτές που δεν είχαν δώσει προηγουμένως τη δέουσα προσοχή στην ευρωκαναδική συμφωνία, ακολουθώντας το παράδειγμα του τοπικού κοινοβουλίου της Βαλλονίας, θα προβάλλουν έντονες ενστάσεις για να αποτρέψουν την πλήρη εφαρμογή της.

Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας προτίθεται να δώσει την έγκρισή του για την υπογραφή της συμφωνίας, καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού τάσσονται υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης. Υστερα από την ένθερμη στάση του προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο αριθμός των βουλευτών που αντιτίθεται στην εν λόγω συμφωνία έχει σε γενικές γραμμές περιοριστεί. Ωστόσο, το ομοσπονδιακό συμβούλιο Bundestrat οφείλει επίσης να πάρει μέρος στην επικύρωση της CETA, μέσω μιας διαδικασίας τα χαρακτηριστικά της οποίας δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί.

Μία από αυτές δίνει τη δυνατότητα στο κόμμα των Πρασίνων και στο Die Linke, που συμμετέχουν στα δώδεκα από τα δεκαέξι περιφερειακά κοινοβούλια, να μπλοκάρουν οποιαδήποτε διαδικασία επικύρωσής της.

Φωνές αντίδρασης

Οξεία κριτική εκφράζεται και από τα συνδικάτα της Αυστρίας, η παρουσία των οποίων είναι ιδιαίτερα ισχυρή στην πολιτική σκηνή, αλλά και από το ευρωσκεπτικιστικό ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ), πιθανό νικητή στις επικείμενες επαναληπτικές προεδρικές εκλογές. Το τελευταίο, μάλιστα, δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, μέσω δημοψηφίσματος, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να αποφασίσουν για το μέλλον της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ δύο παγκοσμίως ισχυρών εμπορικών εταίρων. Με τη σειρά του, το ουγγρικό κόμμα Φιντές, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, που δεν είχε εδώ και πολύ καιρό καταστήσει σαφή τη στάση του απέναντι στην ευρωκαναδική συμφωνία, εξέφρασε πρόσφατα τη στήριξή του στο τελικό κείμενο της συμφωνίας, θεωρώντας ότι η τελευταία αναθεωρημένη μορφή θα αποβεί ωφέλιμη για τις επιχειρήσεις της Ουγγαρίας. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση της Ολλανδίας δεν θα εκπλαγεί με το ενδεχόμενο μιας κινητοποίησης κατά της υλοποίησης της συμφωνίας, καθώς η αρχική απόρριψή της από τη Βαλλονία βρίσκει ευήκοα ώτα σε αγροτικά και άλλα κινήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή