Η Κίνα γίνεται ανταγωνιστική και στην αεροναυπηγική

Η Κίνα γίνεται ανταγωνιστική και στην αεροναυπηγική

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς την υλοποίησή του οδεύει το όνειρο του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ να αποκτήσει η Κίνα έναν δικό της αεροναυπηγικό κολοσσό, ικανό να ανταγωνιστεί την ευρωπαϊκή Airbus και την αμερικανική Boeing και να εξελιχθεί έτσι από εργαστήριο ρούχων και παιχνιδιών σε οικονομική υπερδύναμη με βαριά βιομηχανία ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κρατική αεροναυπηγική Commercial Aircraft Corp. of China (COMAC) ετοιμάζεται να παρουσιάσει αεροσκάφος 168 θέσεων, το μοντέλο C919, που ευελπιστεί ότι θα την κατατάξει στις μεγάλες βιομηχανίες του κλάδου. Εχουν έως τώρα καταγραφεί επανειλημμένως καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα ετοιμασίας του νέου αεροσκάφους, καθώς από το 2014 έχει αναβληθεί δύο φορές η πρώτη δοκιμαστική πτήση. Σύμφωνα με την COMAC, η βιομηχανία έχει εξασφαλίσει παραγγελίες για 517 κομμάτια από 21 πελάτες. Το Bloomberg επισημαίνει ότι η κατασκευή του νέου αεροσκάφους βασίστηκε στην τεχνογνωσία που έχει διασφαλίσει η COMAC από το παλαιότερο και μικρότερο μοντέλο της, το 90 θέσεων AR121, που έχει εξασφαλίσει παραγγελίες τουλάχιστον 2 δισ. δολαρίων, κυρίως από εγχώριους αερομεταφορείς.

Ο Κινέζος πρόεδρος έχει καταχωρίσει την αεροναυπηγική στους τομείς που θα βοηθήσουν την Κίνα να επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της και να πλησιάσει εκείνες της Ιαπωνίας και της Γερμανίας. Προηγούνται οι τομείς της τεχνολογίας της πληροφορίας και της ρομποτικής, καθώς αναφέρονται ως πρώτες προτεραιότητες στο δεκαετές πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Σι το 2015 και φέρει τον ενδεικτικό τίτλο «Made in China 2025». Σε ό,τι αφορά την COMAC, εγκαινίασε το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης για το μοντέλο C919 το 2008 αμέσως μετά την ίδρυσή της. Η COMAC έχει προμηθευτές 16 διεθνείς βιομηχανίες, όπως οι General Electric Co. και Honeywell International, ενώ έχει δημιουργήσει 16 κοινοπραξίες για την κατασκευή ηλεκτρονικών συστημάτων αεροναυπηγικής, για τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας και για την προσφορά ενέργειας και καυσίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή