Αυστηρότεροι όροι στις βρετανικές τράπεζες από Ε.Ε.

Αυστηρότεροι όροι στις βρετανικές τράπεζες από Ε.Ε.

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρότερους όρους στις συμφωνίες ισοδυναμίας εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, θέτοντας υπό αμφισβήτηση ένα «χαρτί» που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Βρετανία για να διατηρήσει το Σίτι του Λονδίνου ειδική σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίου. Οπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμα οριστική απόφαση, αλλά μια τέτοια εξέλιξη θα περιόριζε ασφυκτικά τις επιλογές της Βρετανίας στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για το Βrexit. Οι συμφωνίες ισοδυναμίας δίνουν σε χώρες εκτός Ε.Ε. με «συγγενές» θεσμικό πλαίσιο περιορισμένη πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, αρκεί να έχουν παραχωρηθεί τα απαραίτητα πιστοποιητικά μόνον εκ μέρους μίας από τις δύο δικαιοδοσίες. Οι Ε.Ε έχει υπογράψει συμφωνίες ισοδυναμίας με αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Κάθε κίνηση για να επιβληθούν αυστηρότεροι όροι στις συμφωνίες ισοδυναμίας εκ μέρους των Βρυξελλών θα έστελνε το μήνυμα στη Βρετανία να μη λαμβάνει τίποτα ως δεδομένο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Ενας αξιωματούχος της E.E. δήλωσε ανώνυμα στους Financial Times πως η ισοδυναμία δεν είναι «ούτε αυτόματη, ούτε δικαίωμα» και θα εξεταστεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Το Σίτι του Λονδίνου, το οποίο είναι το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο στην Ευρώπη και ζωτικό κομμάτι της οικονομικής ζωής στη Βρετανία, έχει θορυβηθεί από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρίσουν από την Ε.Ε. Eλπίζουν πως τουλάχιστον με συμφωνίες ισοδυναμίας θα μπορεί εν μέρει να γεφυρωθεί το χάσμα που θα προκληθεί από το Brexit μέχρι να κατασταλάξουν οι Βρυξέλλες και η Βρετανία για τη μεταξύ τους εμπορική σχέση.

Οι Βρυξέλλες και η Γερμανία έχουν ξεκαθαρίσει πως η Βρετανία δεν θα μπορεί να διατηρήσει μετά το Brexit την ελεύθερη πρόσβαση που απολάμβανε όλα αυτά τα χρόνια στις αγορές κεφαλαίου της Ε.Ε. Το καθεστώς διαβατηρίου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές τίθεται, επίσης, σε κίνδυνο μετά την ανάπτυξη σεναρίων για «σκληρό» Brexit έπειτα από την ομιλία της Βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στο συνέδριο των Συντηρητικών κατά τα μέσα Οκτωβρίου. Βέβαια, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας ότι το κοινοβούλιο πρέπει πρώτα να εγκρίνει την ενεργοποίηση του άρθρου 50, με βάση το οποίο ξεκινούν επίσημα οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, με διετή προθεσμία ολοκλήρωσής τους, σημαίνει πως και τα υπόλοιπα κόμματα θα παίξουν ενεργό ρόλο στο Brexit.

Αναλυτικότερα, αν και οι συμφωνίες ισοδυναμίας θα αφορούσαν περιορισμένο φάσμα χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων, ορισμένα ιδρύματα στο Σίτι του Λονδίνου και πολιτικοί αξιωματούχοι θεωρούσαν πως θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως εναλλακτική λύση στη μετά Brexit εποχή, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, τις επενδύσεις και την εκκαθάριση των συναλλαγών. Βέβαια, το καθεστώς του «διαβατηρίου» στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές είναι προτιμότερη λύση για το Σίτι του Λονδίνου, αλλά οι Βρυξέλλες έχουν τονίσει ότι πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά σημαίνει και ελεύθερη κίνηση των εργαζομένων. Ομως ένας από τους βασικούς λόγους που επέλεξαν το Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου ήταν οι οικονομικοί μετανάστες, που οι Βρετανοί θεωρούν πως τους στερούν θέσεις εργασίας.

Εν τω μεταξύ, οι ξένες τράπεζες και οι επενδυτικές εταιρείες δεν γνωρίζουν πώς ακριβώς να κινηθούν. Να παραμείνουν στο Λονδίνο ή να μετακινηθούν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις; Αξιωματούχοι της Ε.Ε. είπαν, για παράδειγμα, ότι δεν θα έχει διαμορφωθεί μετά το Brexit ένα θεσμικό πλαίσιο ανάλογο με την Οδηγία Διαχειριστών Εναλλακτικών Επενδυτικών Κεφαλαίων (Alternative Investment Fund Managers Directive) για τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Ο Μάικλ Κόλινς της invest Europe δήλωσε στους Financial Times πως «οι εταιρείες σε όλον τον κόσμο δεν μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς θα γίνει σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά». Ηδη τράπεζες και εταιρείες εξετάζουν τη μεταφορά των δραστηριοτήτων τους από το Λονδίνο σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, από τα τέλη του 2016 ή τις αρχές του 2017, λόγω φόβων ότι θα υπάρξει «σκληρό» Brexit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή