Τάσεις σταθεροποίησης στις αγορές, μετά το αρχικό σοκ

Τάσεις σταθεροποίησης στις αγορές, μετά το αρχικό σοκ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά το αρχικό σοκ που προκάλεσε τις προηγούμενες ώρες η πιθανότητα, που τελικά εξελίχθηκε σε πραγματικότητα, να κερδίσει ο κ. Ντόναλντ Τραμπ τον Λευκό Οίκο, οι επενδυτές άρχισαν να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα με αποτέλεσμα να κυριαρχεί σταθεροποιητική στάση. 

Αρχικά τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street είχαν υποχωρήσει κατά 5% ενεργοποιώντας τον μηχανισμό «limit down» τη στιγμή που οι επενδυτές αναζητούσαν ασφαλή καταφύγια σε χρυσό, γεν, γερμανικά κρατικά ομόλογα. Ωστόσο μετά τον επινίκιο λόγο του κ. Τραμπ οι αγορές άρχισαν να περιορίζουν τις απώλειες των προηγούμενων ωρών. 

Στις 10:46 ώρα Ελλάδας στη Wall Street η πτώση των προθεσμιακών συμβολαίων είχε περιοριστεί στο 2%. Παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στην Ευρώπη με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX Europe 600 να περιορίζει την αρχική πτώση του 2,4% στο 1,3%.  Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρούσε κατά 0,54% και στη Φρανκφούρτη ο DAX επίσης υποχωρούσε κατά 1,46%. Στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραφε απώλειες 1,41% και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 απώλειες 2,20%. Νωρίτερα οι ασιατικές αγορές είχαν καταγράψει μεγάλες απώλειες με τον Nikkei 225 να κλείνει με πτώση 5,36%. 

Και στις αγορές πετρελαίου περιορίζονται οι αρχικές απώλειες με το αμερικανικό αργό (WTI) να υποχωρεί κατά 1,38% και το Brent κατά 1,11%. Την ίδια στιγμή ο δείκτης εμπορευμάτων του Bloomberg εμφάνισε κέρδη κατά 0,06%, ενώ τα κέρδη του χρυσού είχαν περιοριστεί στο 2,04%. 

Στις αγορές συναλλάγματος επίσης κυριαρχεί σταθεροποιητική τάση με το ευρώ να έχει περιορίσει την άνοδο του έναντι του δολαρίου στο 0,44% ενώ το δολάριο είχε επίσης περιορίσει τις απώλειες έναντι του ιαπωνικού γεν στο 1,65%. 

Στις αγορές ομολόγων άρχισε να αυξάνεται η διαφορά μεταξύ του αμερικανικού πενταετούς και του τριαντακονταετούς ομολόγου εν μέσω εικασιών ότι ο κ. Τραμπ θα αυξήσει ως πρόεδρος τις δημόσιες δαπάνες για την εκτέλεση έργων υποδομής στην προσπάθεια του να ενισχύσει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Το μεξικανικό πέσο που τις πρώτες πρωϊνές ώρες υποχωρούσε μέχρι και κατά 13% έναντι του δολαρίου, είχε περιορίσει τις απώλειες στο 8,75%.

Το βασικό πρόβλημα των επενδυτών είναι πως δεν γνωρίζουν τι να περιμένουν από τον Ντόναλντ Τραμπ. Η πλειοψηφία των επενδυτών προβλέπει ότι θα επικρατήσει πολύ έντονη αναταραχή στις αγορές, σε χρηματιστήρια και σε εμπορεύματα και ότι θα ανατραπούν τα σχέδια της Fed για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. «Αν συνεχιστούν οι κινήσεις (που παρατηρούμε) στις αγορές είναι πιθανό να υπάρξει σημαντική απομόχλευση και αναγκαστική πώληση περιουσιακών στοιχείων”, δήλωσε ο κ. Μοχάμεντ ελ Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz.

«Οι επενδυτές δεν γνωρίζουν τι θα κάνει (ο Τραμπ). Η πολιτική που έχει εκφράσει ήταν νεφελώδης ενώ ο χαρακτήρας του είναι άστατος», λέει στο Reuters ο κ. Τζακ Αλμπιν, επικεφαλής επενδύσεων στην BMO Private Bank στο Σικάγο. Ο ίδιος προβλέπει ότι οι αμερικανικές μετοχές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν μέχρι και κατά 10% στις επόμενες δέκα συνεδριάσεις αν κερδίσει ο κ. Τραμπ τον Λευκό Οίκο. Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η πρόβλεψη του κ. Ντάνιελ Αλπερτ, εταίρου στην Westwood Capital στη Νέα Υόρκη. «Οι αγορές θα υποχωρήσουν και αυτοί που είναι κοντά στον Τραμπ και διαθέτουν λογική θα τον συμβουλεύσουν ώστε να καθησυχάσει τις αγορές», λέει ο κ. Αλπερτ στο Reuters. «Ομως δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι ότι (ο Τραμπ) δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους που έχουν όσοι τρελοί βρίσκονται κοντά του και ταυτόχρονα να υπηρετήσει πραγματικά τα συμφέροντα όσων εξεγέρθηκαν κατά του κατεστημένου της Ουάσιγκτον», προσθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή