Χαλαρότερους κανόνες για τα κεφάλαια των τραπεζών ζητεί η EBA

Χαλαρότερους κανόνες για τα κεφάλαια των τραπεζών ζητεί η EBA

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαλάρωση των κανόνων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών προτείνει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, Αντρέα Ενρια, ενόψει της συζήτησης για την εφαρμογή ενός αυστηρότερου πλαισίου, γνωστού ως «Βασιλεία 4». Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής της Αρχής τόνισε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να παραμείνει, ωστόσο, ανοιχτή σε οποιαδήποτε προσπάθεια διαπραγμάτευσης με τις εμπλεκόμενες πλευρές. Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. απείλησαν να μην εφαρμόσουν τους νέους κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, θεωρώντας ότι μια τέτοια κίνηση υποχρεώνει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αντλήσουν ακόμα περισσότερα κεφάλαια και να μειώσουν τη δυνατότητά τους να δανείζουν χρήματα.

Ηδη τραπεζικοί κολοσσοί, όπως η Deutsche Bank που παρουσιάζει προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας, πιέζουν κατά των προτάσεων, έως ότου οι αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές προχωρήσουν σε αλλαγές των κανόνων. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) αναμένει από την Επιτροπή της Βασιλείας να προβεί σε αλλαγές που θα περιορίσουν σημαντικά τον αντίκτυπο των εν λόγω τραπεζικών κανόνων. Η Επιτροπή της Βασιλείας θα συνεδριάσει στη Χιλή στις 28 και στις 29 Νοεμβρίου, προκειμένου να θέσει περιορισμούς στα μοντέλα που υιοθετούν οι τράπεζες για να βελτιώσουν και να ενισχύσουν τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας, έπειτα από τις μεγάλες μεταβολές που εντοπίστηκαν στους ισολογισμούς τους. Ο κ. Ενρια, ωστόσο, ο οποίος συμμετέχει στην Επιτροπή Βασιλείας, απευθυνόμενος στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις οικονομικές υποθέσεις, επισήμανε ότι το πρόβλημα πρέπει να διευθετηθεί, με την παρούσα κατάσταση να μην αποτελεί βιώσιμη επιλογή.

Η συναίνεση, εντούτοις, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κρίνεται απαραίτητη για να τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες της Βασιλείας. Πολλές τράπεζες επανέλαβαν ότι χωρίς τις αναγκαίες αλλαγές θα έρθουν αντιμέτωπες με τεράστια αύξηση των κεφαλαιακών τους απαιτήσεων, άποψη που η γραμματεία της Βασιλείας διαψεύδει. Η επικεφαλής του Μηχανισμού Ενιαίας Εποπτείας της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, εκτιμά πως είναι σημαντικό οι αναθεωρήσεις των κανόνων της Βασιλείας να μην οδηγήσουν σε μαζική αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων των τραπεζών. Σύμφωνα με την EBA, οι τράπεζες της Ε.Ε. πρόκειται να πληγούν περισσότερο από τις υπόλοιπες τράπεζες εξαιτίας της θέσπισης νέου πλαφόν για την αποφυγή μαζικής πτώσης των κεφαλαιακών απαιτήσεων. Η πρόταση της Βασιλείας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αύξηση προβλέψεων από τις τράπεζες για τα πρόστιμα που θα επιβληθούν, κάτι που ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, θεωρεί ότι θα τροποποιηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή