Ανάκαμψη των αγορών μετά την αμηχανία

Ανάκαμψη των αγορών μετά την αμηχανία

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αρχική κατάπληξη των αγορών μετά την εκλογή του κ. Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ συνοδεύθηκε με έντονη υποχώρηση μετοχών, του δολαρίου, νομισμάτων αναδυόμενων αγορών και φυγή προς τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, όπως το ιαπωνικό γιεν και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Ωστόσο, μέσα σε τρεις ώρες, οι αγορές είχαν σταθεροποιηθεί και είχαν αρχίσει να περιορίζουν τις αρχικές μεγάλες απώλειες.

Μόλις επιβεβαιώθηκε η νίκη Τραμπ, τις πρώτες πρωινές ώρες στην Ευρώπη, τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street υποχωρούσαν μέχρι 5%, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός «limit down», που έχει σχεδιαστεί ειδικά ώστε να περιορίζεται ο πανικός. Παρόμοια κατάσταση επικρατούσε στην Ευρώπη, όπου τα προθεσμιακά συμβόλαια στο χρηματιστήριο του Λονδίνου έδειχναν υποχώρηση 4,7%. Το δολάριο υποχωρούσε κατά 3,4% έναντι του γιεν και κατά 2,1% έναντι του ευρώ, ενώ το μεξικανικό πέσο υποχωρούσε κατά 12% έναντι του δολαρίου. Η τιμή του χρυσού ενισχυόταν μέχρι και κατά 4,8% στα 1.337 δολάρια την ουγγιά (αργότερα τα κέρδη περιορίστηκαν στο 1,9%) και η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρούσε κατά 3,5%. Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει όταν ο κ. Τραμπ εμφανίστηκε και ανακοίνωσε τη νίκη του στις εκλογές, υιοθετώντας συμφιλιωτικό τόνο και υποσχόμενος να πάρει μέτρα για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας και να επενδύσει στις αμερικανικές υποδομές.

Εκπληξη

Η ανάκαμψη των αγορών μέσα σε λίγες ώρες ήταν θεαματική. «Πρόκειται για ιδιαίτερα εντυπωσιακή ανάκαμψη από χαμηλό επίπεδο για περιουσιακά στοιχεία με ρίσκο», λέει στο Bloomberg ο Κρεγκ Κόλινς αναλυτής της Bank of Montreal στο Λονδίνο. «Αποτελεί μεγάλη έκπληξη, δεδομένου του αισθήματος που επικρατούσε όταν άρχισε η συνεδρίαση», προσθέτει. Νωρίς το βράδυ ο S&P 500 ενισχυόταν κατά 0,2%. «Το ράλι των αγορών εξηγείται εν μέρει γιατί οι Ρεπουμπλικανοί είναι κόμμα φιλικό προς τις αγορές και διότι φαίνεται πως θα κερδίσουν και τα τρία (Λευκό Οίκο, Γερουσία και Βουλή). Ομως ο Τραμπ παραμένει το μεγάλο ερώτημα», λέει ο Μάικλ Αντονέλι, διευθυντής της Robert W. Baird. Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με άνοδο 0,6%, ενώ στην αρχή της συνεδρίασης είχε υποχωρήσει μέχρι και κατά 2,4%. Αντιθέτως, ο δείκτης αναδυόμενων αγορών της MSCI υποχώρησε κατά 2,4%, έχοντας περιορίσει αρχικές απώλειες της τάξεως του 3,3%. Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων αρχικά αυξήθηκαν, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν καταφύγιο, στη συνέχεια υποχώρησαν και τελικά αυξήθηκαν και πάλι, καθώς ο κ. Τραμπ υποσχόταν να μειώσει τη φορολογία και να δαπανήσει μέχρι 500 δισ. δολάρια σε έργα υποδομής, επιλογές που θα μπορούσαν να αυξήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ και τον πληθωρισμό. Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων ανήλθε στο 2,03% το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών.

Η αγορά άρχισε χθες να αναδεικνύει (πιθανούς) νικητές και χαμένους κατά την προεδρία Τραμπ. Στους νικητές συγκαταλέγονται κυρίως φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες βιοτεχνολογίας, ενεργειακές εταιρείες και η αμυντική βιομηχανία. Στους χαμένους ανήκουν όσες εταιρείες έχουν δοσοληψίες με το Μεξικό, όσες έχουν μεγάλη έκθεση στο παγκόσμιο εμπόριο ή εξαρτώνται σημαντικά από το αμερικανικό κανονιστικό πλαίσιο. Μεταξύ τους συγκαταλέγονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες (τουλάχιστον όσες έχουν πολλά εργοστάσια στο Μεξικό), ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες και τα ΜΜΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή