Αβέβαιο το μέλλον της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Ε.Ε.

Αβέβαιο το μέλλον της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Ε.Ε.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ψέματα που έχει πει ο κ. Ντόναλντ Τραμπ και οι αντικρουόμενες απόψεις που έχει εκφράσει επί πολλών θεμάτων στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου καθιστούν ιδιαίτερα επισφαλή την οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πολιτική που θα ακολουθήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι διαφορετικά πράγματα λέει ένας πολιτικός στην προεκλογική περίοδο και διαφορετικά πράττει όταν αναλάβει την εξουσία. Υπάρχουν, όμως, ορισμένες απόψεις στις οποίες ο κ. Τραμπ έχει παραμείνει συνεπής, οπότε ενδεχομένως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως οδηγός. «Η απειλή σημαντικής επιδείνωσης των δημοσίων οικονομικών και η διάβρωση της συνοχής και της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής παραμένουν οι βασικοί παράγοντες που απειλούν την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ», προειδοποίησε χθες η Fitch.

Ο επόμενος Αμερικανός πρόεδρος είναι όντως σταθερός θιασώτης του αμερικανικού απομονωτισμού και του οικονομικού προστατευτισμού και έχει καταφερθεί με συνέπεια κατά των συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου στις οποίες συμμετέχουν οι ΗΠΑ. Εχει απειλήσει πολλάκις ότι θα επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (Nafta) και επίσης έχει πολλάκις εκφράσει την αντίθεσή του στη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου του Ειρηνικού (TPP), η οποία βρίσκεται στο στάδιο της επικύρωσης. Εξαιρετικά αβέβαιο φαντάζει και το μέλλον της υπό διαπραγμάτευση εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής Ενωσης (TTIP). Κρίση στο διεθνές εμπόριο θα μπορούσε να προκαλέσει και η απειλή Τραμπ ότι θα επιβάλει δασμούς ύψους 45% στις εισαγωγές από την Κίνα (και 35% στο Μεξικό), γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανοιχτό εμπορικό και νομισματικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ μπορεί σύντομα να κληθούν να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, δεδομένου ότι ο κ. Τραμπ έχει αμφισβητήσει κατά πόσον οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να προστατεύουν συμμάχους που δεν συνεισφέρουν (2% του ΑΕΠ) στην άμυνά τους.

Στο πεδίο της φορολογίας, ο κ. Τραμπ έχει υποσχεθεί πραγματική επανάσταση και πολύ μεγάλες μειώσεις φόρου για τους πλουσιότερους Αμερικανούς. Βέβαια, η συντριπτική πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών εκφράζει έντονες ανησυχίες για τις προθέσεις του κ. Τραμπ. Σε χθεσινή της έκθεση η Fitch υπογραμμίζει πως «μεσοπρόθεσμα η επίπτωση της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής Τραμπ θα είναι αρνητική για την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ αν εφαρμοστεί πλήρως». Ο κ. Τραμπ έχει υποσχεθεί ότι θα μειώσει το ύψος της φορολογίας επιχειρήσεων στο 15% από το 35% που είναι σήμερα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φοροαπαλλαγές που έχει υποσχεθεί θα μειώσουν τα φορολογικά έσοδα κατά 4,4 τρισ. δολάρια την ερχόμενη δεκαετία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο οργανισμό Tax Policy Center οι φοροαπαλλαγές Τραμπ θα μειώσουν τα φορολογικά έσοδα κατά 9,5 τρισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία. Ρήξη με την τρέχουσα πολιτική έχει υποσχεθεί ο κ. Τραμπ και στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, την οποία έχει απορρίψει ως απάτη. Σοβαρό πρόβλημα για την αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να αποτελέσει και ο ανοιχτός ρατσισμός του κ. Τραμπ. Ενδεχόμενη απέλαση 11 εκατ. παράνομων μεταναστών, όπως έχει απειλήσει ο κ. Τραμπ, θα μπορούσε να προκαλέσει τεραστίων διαστάσεων αναταραχή σε τομείς όπως η γεωργία και οι υπηρεσίες. «Μετά το Brexit και αυτή την εκλογική αναμέτρηση, πλέον όλα είναι πιθανά», έγραψε χθες στο Twitter ο κ. Ζεράρ Αρόντ, πρεσβευτής της Γαλλίας στις ΗΠΑ. «Ενας κόσμος καταρρέει μπροστά στα μάτια μας», συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή