Το online banking κλείνει καταστήματα τραπεζών στη Βρετανία

Το online banking κλείνει καταστήματα τραπεζών στη Βρετανία

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι βρετανικές τράπεζες υποσχέθηκαν ότι θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να στηρίξουν τους πελάτες που θίγονται από το κλείσιμο των υποκαταστημάτων, καθώς ολοένα και περισσότεροι στρέφονται στο online banking.

Οι ηλικιωμένοι, οι μικρές επιχειρήσεις και τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε βασικές τραπεζικές υπηρεσίες όσο επεκτείνεται η χρήση του Διαδικτύου για την εκτέλεση συναλλαγών.

Πάνω από 1.700 από 6.000 υποκαταστήματα έχουν βάλει «λουκέτο» τα τελευταία χρόνια, εκ των οποίων τα 600 έχουν κλείσει το τελευταίο 18μηνο.

Αυτά είναι κάποια από τα πορίσματα έκθεσης που πραγματοποίησε ο Σκωτσέζος Ράσελ Γκριγκς, επιχειρηματίας που ανέλαβε για την Ενωση Βρετανικών Τραπεζών να εξερευνήσει τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των υποκαταστημάτων. Καθώς ο τραπεζικός κλάδος περιορίζει τον αριθμό των υποκαταστημάτων και στρέφεται στο online banking για την περικοπή δαπανών, μια μερίδα του πελατολογίου τους απομονώνεται και έτσι δημιουργείται σημαντικό πολιτικό ζήτημα.

Οπως δηλώνει ο κ. Γκριγκς στην έκθεση, οι τράπεζες «μπορούν να βελτιώσουν τον τρόπο ενημέρωσης των πελατών τους για το κλείσιμο των καταστημάτων και να είναι περισσότερο συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους προς πελάτες και μετόχους». Ο ίδιος πρότεινε στις τράπεζες να «συνεργαστούν καλύτερα με τους ηλικιωμένους πελάτες τους για να κατανοήσουν τις απαιτήσεις τους και μετά να εγκαταστήσουν την κατάλληλη υποδομή».

Η Χίλαρι Κόπερ του Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου, η οποία τον Σεπτέμβριο δημοσιοποίησε τη μελέτη «Κλειδώνοντας την πόρτα στους πιο ηλικιωμένους των γηραιών: Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι βρετανικές τράπεζες», τοποθετήθηκε υπέρ της έκθεσης του κ. Γκριγκς. Επιπροσθέτως, η κ. Κόπερ τόνισε πως οι τράπεζες θα πρέπει να καινοτομήσουν στην παροχή υπηρεσιών για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες που έχουν συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. «Θα ήθελα να δω τον τραπεζικό κλάδο να παρέχει πρωτότυπες υπηρεσίες, όπως η κατ’ οίκον παράδοση μετρητών». Στο Μπέρκινγκτον στο Κεντ, όπου κατοικούν 10.000 άτομα, έκλεισαν και τα τέσσερα υποκαταστήματα τραπεζών.

Προβλήματα από το κλείσιμο των υποκαταστημάτων τραπεζών αντιμετωπίζουν και οι μικρές επιχειρήσεις, διότι δυσκολεύονται να βρουν ταμεία για να καταθέσουν τις πληρωμές σε μετρητά. Σύμφωνα με τον κ. Γκιγκς, οι χρηματαποστολές είναι μια λύση, καθώς η φύλαξη μετρητών από ιδιώτες δημιουργεί θέματα ασφάλειας. Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, κάθε τράπεζα βάζει λουκέτο, κατά μέσον όρο, σε υποκαταστήματά της ανά 100.000 άτομα. Η Ενωση Βρετανικών Τραπεζών ανακοίνωσε σχετικά με αυτό το θέμα τα εξής: «Οπως αναγνωρίζει και ο κ. Γκιγκς, διανύουμε την περίοδο της ψηφιακής επανάστασης στον τρόπο που εκτελούμε τις καθημερινές συναλλαγές μας. Εν τούτοις, οι τράπεζες έχουν επίγνωση του γεγονός ότι κανένας πελάτης ή επιχείρηση δεν θα πρέπει να τίθεται στο περιθώριο. Παράλληλα, τα υποκαταστήματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα των κατά τόπους κοινοτήτων».

Οι τράπεζες δέχονται πιέσεις για την περικοπή δαπανών και, επίσης, υπάρχουν δυσκολίες στην αποπληρωμή χρεών εκ μέρους των νοικοκυριών σε ένα ευρύτερα αρνητικό κλίμα που εντείνεται από το Brexit. Περισσότερα από τρία εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν επιβαρυνθεί με χρέη τα οποία αδυνατούν να εξυπηρετήσουν. Ετσι, η περικοπή δαπανών είναι μια αποτελεσματική εναλλακτική για να αντεπεξέλθουν οι τράπεζες σε ένα αντίξοο οικονομικό περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή