Ενίσχυση του δολαρίου εν μέσω αυξημένων προσδοκιών για άνοδο των επιτοκίων ΗΠΑ

Ενίσχυση του δολαρίου εν μέσω αυξημένων προσδοκιών για άνοδο των επιτοκίων ΗΠΑ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ αποδείχθηκε ο νικητής των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, διαψεύδοντας τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις που έδιναν προβάδισμα στην υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. Ο εκλεγμένος πρόεδρος κατάφερε να εξασφαλίσει 290 εκλέκτορες, περισσότερους από τους 270 που απαιτούνταν για τη νίκη. Στον απόηχο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών, πτωτικές πιέσεις δέχθηκαν οι αγορές σε Ευρώπη και Ασία, ενώ επενδύσεις που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, όπως τα ομόλογα ΗΠΑ, το ελβετικό φράγκο και το ιαπωνικό γιεν, ευνοήθηκαν από την αυξημένη αποστροφή των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. Εντούτοις, η αρχική αντίδραση των αγορών στην εκλογή του Τραμπ φάνηκε να περιορίζεται αργότερα στην εβδομάδα, ύστερα από τη νικητήρια ομιλία του, κατά την οποία υιοθέτησε ένα πιο συναινετικό τόνο καθησυχάζοντας τις ανησυχίες για τον πιθανό αντίκτυπο των προτεινόμενων πολιτικών του στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, εξωτερική, νομισματική και δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ, το παγκόσμιο εμπόριο και τη μετανάστευση.

Στο πλαίσιο αυτό, o δείκτης Dow Jones στη Wall Street ανήλθε σε νέα ιστορικά υψηλά μερικές ημέρες μετά τις εκλογές. Αντικατοπτρίζοντας την επικρατούσα άποψη της αγοράς για την πιθανότητα υψηλότερων πληθωριστικών πιέσεων σε περίπτωση που οι προτάσεις Τραμπ –οι οποίες εμπεριέχουν μέτρα τόνωσης της εγχώριας οικονομίας μέσω δημοσιονομικής χαλάρωσης– πραγματοποιηθούν, οι προσδοκίες για άνοδο των επιτοκίων από τη Fed στο άμεσο μέλλον αυξήθηκαν σημαντικά. Χαρακτηριστικά, η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης προεξοφλεί πιθανότητα περίπου 80% για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. τον Δεκέμβριο, έναντι περίπου 50% ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών. Ως απόρροια, τα ομόλογα ΗΠΑ έχασαν πλήρως τα κέρδη που κατέγραψαν την Τετάρτη. Ενδεικτικά, οι αποδόσεις του 2ετούς και 10ετούς τίτλου άγγιξαν υψηλά 5 μηνών και έτους, αντίστοιχα, στο 0,92% και 2,15% την Παρασκευή, 40 και 20 μ.β. υψηλότερα από τα χαμηλά στα οποία υποχώρησαν στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών. Στο ίδιο πλαίσιο, το δολάριο ανέκαμψε πλήρως από χαμηλά στα οποία βρέθηκε την Τετάρτη, με τον δείκτη DXY, ο οποίος αποδίδει την αξία του έναντι των έξι σημαντικότερων νομισμάτων, να διαπραγματεύεται κοντά σε πρόσφατα υψηλά 9 μηνών 99,119 από χαμηλό ενός μήνα στο οποίο βρέθηκε την Τετάρτη. Παρομοίως, η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δολάριο υποχώρησε σε χαμηλά 2 εβδομάδων, 1,0855 από υψηλά δύο μηνών, 1,1300 νωρίτερα στην εβδομάδα.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή