Πώς ξεφορτώνονται τα χιλιάρικα οι Ινδοί

Πώς ξεφορτώνονται τα χιλιάρικα οι Ινδοί

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεράστια αναστάτωση έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Ινδίας η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης Μόντι, το βράδυ της Τρίτης, να εξαγγείλει την απόσυρση των χαρτονομισμάτων αξίας 500 και 1.000 ρουπίων, προκειμένου να καταπολεμηθούν η φοροδιαφυγή, η διαφθορά και η παραοικονομία. Εκτοτε παρατηρείται έντονη έλλειψη μετρητών στα ΑΤΜ.

Επειδή η κατάθεσή τους σε τράπεζες συνεπάγεται έλεγχο «πόθεν έσχες» και επειδή η κυβέρνηση τους είχε δώσει περιθώριο λίγων ωρών για να πάνε στις τράπεζες, πολλοί Ινδοί έβαλαν τη φαντασία τους να δουλέψει.

Ενας τρόπος για να παρακάμψουν τις ερωτήσεις είναι να πηγαίνουν και να προπληρώνουν τα έξοδα γάμου των παιδιών τους την ημέρα που έληγε η προθεσμία για κατάθεση ή δαπάνη των παλαιών χαρτονομισμάτων χωρίς έλεγχο. Ετσι, με τα παλιά χαρτονομίσματα βρέθηκαν οι διοργανωτές γάμων. Με τον τρόπο αυτό μεταβίβασαν τον πονοκέφαλο σε άλλους.

Ενας δεύτερος τρόπος ήταν να πηγαίνουν σε αυτόματα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων (για τρένα, λεωφορεία κ.λπ.) και να προσποιούνται ότι θέλουν να αγοράσουν εισιτήρια. Ωστόσο, προτού ολοκληρωθεί η συναλλαγή, την ακυρώνουν, οπότε το μηχάνημα κρατάει το μεγάλο χαρτονόμισμα και τους επιστρέφει το αντίτιμο σε μικρότερης αξίας χαρτονομίσματα.

Η απόφαση της ινδικής κυβέρνησης αιφνιδίασε όχι μόνο τους κατοίκους της Ινδίας αλλά και τις τράπεζες της χώρας, οι οποίες ήταν τελείως απροετοίμαστες. Το αποτέλεσμα είναι από την Τετάρτη να υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα χιλιάδες ουρές ανθρώπων έξω από τράπεζες και από αυτόματα μηχανήματα ανάληψης μετρητών, ενώ η κυβέρνηση παραδέχθηκε πως η έλλειψη θα συνεχιστεί μέχρι τον Δεκέμβριο. Η αξία των χαρτονομισμάτων των 500 και των 1.000 ρουπίων αποτελεί το 86% της συνολικής αξίας των χαρτονομισμάτων που βρίσκονται σε κυκλοφορία στην Ινδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή