Κέρδη 670% ο δείκτης Merval στην Αργεντινή

Κέρδη 670% ο δείκτης Merval στην Αργεντινή

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μιλώντας την περασμένη Κυριακή σε συνέδριο που διοργάνωσε στο Λονδίνο το Εμπορικό Επιμελητήριο Αργεντινής – Βρετανίας, ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Αλαν Ντάνκαν τόνισε πως η Αργεντινή είναι «πρώτη στον κατάλογο των χωρών που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις από βρετανικά κεφάλαια». Ο Βρετανός υφυπουργός αναθέρμανε έτσι τις προσδοκίες της Αργεντινής για τις ξένες επενδύσεις που έχει υποσχεθεί ο φιλικός προς τον επιχειρηματικό κόσμο Μαουρίτσιο Μάκρι.

Με τη μεταρρυθμιστική του πολιτική, ο Μάκρι έχει επιτύχει τη θεαματική άνοδο του χρηματιστηρίου του Μπουένος Αϊρες. Ο βασικός δείκτης Merval βρίσκεται πλέον σε επίπεδα κατά 670% υψηλότερα από εκείνα στα οποία είχε υποχωρήσει πριν από οκτώ χρόνια, αν και η ανάκαμψή του ήταν σταδιακή σε όλη τη διάρκεια της οκταετίας. Από τη στιγμή που ο νέος πρόεδρος ήρθε σε συνεννόηση με τους πιστωτές της χώρας, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Αργεντινής υποχώρησε στο 3,31% από τα επίπεδα του 25% στα οποία βρισκόταν το 2012 και η κυβέρνηση Μάκρι έχει εκδώσει από την αρχή του έτους ομόλογα 40 δισ. δολάρια. Σε ό,τι αφορά την εισροή επενδύσεων και την πορεία της οικονομίας, η εικόνα δεν είναι ενθαρρυντική.

Δεσμεύσεις

Σχεδόν αμέσως μετά την εκλογή του νέου προέδρου πριν από περίπου ένα χρόνο, πολλές ξένες επιχειρήσεις έχουν υποσχεθεί να επενδύσουν στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Λατινικής Αμερικής 30 δισ. δολάρια. Ανάμεσά τους οι αυτοκινητοβιομηχανίες Toyota, Renault-Nissan, General Motors και Fiat, ενεργειακοί κολοσσοί όπως οι ExxonMobil, Dow και Axion, εταιρείες ορυχείων όπως η First Quantum, όμιλοι καταναλωτικών ειδών όπως οι Coca-Cola, Unilever και Procter & Gamlbe, αλλά και εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου, όπως οι Santander, PwC και Accenture.

Μέχρι στιγμής, το ξένο κεφάλαιο που έχει εισέλθει στην Αργεντινή δεν υπερβαίνει το 1,3 δισ. δολ., σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Ετσι παραμένει περιορισμένος ο ευεργετικός αντίκτυπος στην οικονομία, που αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών. Τη διάψευση των προσδοκιών δεν έχει παραλείψει να σχολιάσει η πρώην πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Μάκρι «πίστευε ότι θα άρχιζε να βρέχει δολάρια μετά τη συμφωνία με τους πιστωτές».

Οπως δήλωσε προσφάτως στους Financial Times ο Χουάν Προκατσίνι, επικεφαλής της κυβερνητικής υπηρεσίας προώθησης των επενδύσεων, πολλές ξένες επιχειρήσεις περιμένουν να δουν μεγαλύτερο έλεγχο της οικονομίας, καθώς όχι μόνον η ανάπτυξη παραμένει σε αρνητικό πρόσημο, αλλά ο πληθωρισμός βρίσκεται στο ιλιγγιώδες 39,4%. Το μέγεθος του προβλήματος έχει, άλλωστε, επισημάνει η Standard & Poor’s, καθώς έχει μειώσει την ανταγωνιστικότητα που είχε επιτευχθεί όταν υποτιμήθηκε το πέσο μετά την άρση των περιορισμών στη συναλλαγματική ισοτιμία.

Ο εν λόγω οίκος εκτιμά πως η ισοτιμία του πέσο παραμένει υπερβολικά υψηλή για να προσελκύσει επενδύσεις, ενώ εξίσου καίριο πρόβλημα θεωρεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. Σχολιάζοντας τα κεφάλαια που κατόρθωσε να αντλήσει φέτος η Αργεντινή από τις χρηματαγορές, ο Αντριου Κάμινς, ιδρυτής του hedge fund Explorador Capital Management, που επενδύει στη Λατινική Αμερική, δήλωσε προσφάτως στους Financial Times ότι «είναι προφανής η πεποίθηση των επενδυτών πως η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής θα κατορθώσει να περιορίσει τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο αριθμό σε λίγα χρόνια».

Εν τω μεταξύ, το Μπουένος Αϊρες αναζητεί χρηματοδότηση 170 δισ. δολ. για επενδυτικά σχέδια σε όλους τους τομείς της οικονομίας, με τα 75 δισ. δολάρια να προορίζονται για έργα υποδομής – άμεση προτεραιότητα είναι τα οδικά, σιδηροδρομικά και αποχετευτικά δίκτυα. Η κυβέρνηση Μάκρι και μαζί με αυτήν και πολλοί οικονομικοί αναλυτές εξακολουθούν να προσβλέπουν και στον επαναπατρισμό των περίπου 400 δισ. δολαρίων που διατηρούν πολλοί Αργεντίνοι σε τράπεζες του εξωτερικού, δεδομένου ότι από τον Ιούνιο έχει δοθεί φορολογική αμνηστία γι’ αυτόν τον σκοπό. Ο Ενρίκε Κριστοφάνι, ο διευθύνων σύμβουλος της Banco Santander Rio, ευελπιστεί ότι η Αργεντινή μπορεί να σημειώσει ανάπτυξη 4% το 2017, ενώ επισημαίνει ότι από τον Μάρτιο έχει εξαπλασιασθεί το ύψος των δανείων που χορήγησε η τράπεζά του σε δολάρια και τα προσωπικά δάνεια έχουν αυξηθεί κατά 77% τους τελευταίους τρεις μήνες.

Την ίδια στιγμή, όμως, η κυβέρνηση Μάκρι ανακοίνωσε προσφάτως ότι σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού της χώρας, συγκεκριμένα 8,8 εκατ., ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μάκρι σε κάθε προσπάθεια να επιτύχει τον στόχο της «μηδενικής φτώχειας», τον οποίο έχει θέσει ο πρόεδρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή