Ανάπτυξη 2,2% στην Ιαπωνία με κινητήριο δύναμη τις εξαγωγές

Ανάπτυξη 2,2% στην Ιαπωνία με κινητήριο δύναμη τις εξαγωγές

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικό ρυθμό ανάπτυξης για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, λόγω των ισχυρών επιδόσεων της οικονομίας στις εξαγωγές. Τα τελευταία στοιχεία για την Ιαπωνία είναι αφενός μια θετική είδηση για τον πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, αφετέρου αντανακλούν την εξάρτηση της οικονομίας από τις εξαγωγές, σε μια περίοδο που διεθνώς κυριαρχεί ένα κλίμα προστατευτισμού. Υπάρχει έντονη ανησυχία για το τι θα περιλαμβάνει η ατζέντα του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όταν θα αναλάβει τα σκήπτρα του Λευκού Οίκου στις 20 Ιανουαρίου 2017. Κατά την προεκλογική εκστρατεία του, ο κ. Τραμπ έχει δεσμευθεί για την αναθεώρηση ή ακόμη και την κατάργηση συμφωνιών στον χώρο του παγκόσμιου εμπορίου.

Η ανάπτυξη στην τρίτη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου διαμορφώθηκε στο 2,2% το τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο, και μάλιστα ήταν υψηλότερη του αναμενομένου, παρά την υποτονική ζήτηση στο εσωτερικό της χώρας. «Η κατανάλωση μόλις που γίνεται αισθητή και δεν παρατηρείται καμία αύξηση στις κεφαλαιακές δαπάνες. Οπότε η Ιαπωνία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από το εξωτερικό», σχολιάζει ο Τακούτζι Οκούμπο, επικεφαλής οικονομολόγος της Japan Macro Advisers, στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.

Πολλά ερωτήματα δημιουργούνται, επίσης, για την αποτελεσματικότητα των «Αμπενόμικς» την τελευταία τετραετία, όπως αποκαλείται η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζεται από τον κ. Αμπε σε συνάρτηση με την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Tον Αύγουστο, το υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας έδωσε το «πράσινο φως» για πρόσθετο πακέτο στήριξης 28 τρισ. γιεν ή 256 δισ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση των δαπανών στην εγχώρια οικονομία.

Επιχειρήσεις

Οι μισές  και πλέον ιαπωνικές εταιρείες αναθεωρούν το ωράριο εργασίας και εξετάζουν τη μείωση των υπερωριών – τάση που δείχνει ότι αρχίζει να έχει απήχηση η εκστρατεία της κυβέρνησης για φιλικότερη προς τους εργαζομένους στάση.

Σε αυτό το πόρισμα καταλήγει έρευνα της Nikkei Research για το πρακτορείο Reuters, στον απόηχο σκανδάλου με επίκεντρο τη διαφημιστική εταιρεία Dentsu και την αυτοκτονία 24χρονης υπαλλήλου της που είχε 105 ώρες υπερωρίες σε ένα μήνα.

Το περιστατικό συνέβη τον Δεκέμβριο του 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή