ΕΚΤ και Bundesbank συμφωνούν σε ταχεία αύξηση μισθών

ΕΚΤ και Bundesbank συμφωνούν σε ταχεία αύξηση μισθών

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία χρόνια σπανίως συμφωνούν Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Γερμανία στην πολιτική που θα πρέπει να εφαρμοσθεί ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη. Βερολίνο και Φρανκφούρτη, όπου έχει την έδρα της η γερμανική κεντρική τράπεζα, πνέουν μένεα κατά της ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και για την επιλογή της να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού στην προσπάθειά της να ενισχύσει τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, η γερμανική κεντρική τράπεζα συμφωνεί, περιέργως, με την ΕΚΤ ότι θα πρέπει να αυξηθούν ταχύτερα οι μισθοί στη Γερμανία τα επόμενα χρόνια. Ο λόγος; Το χαμηλό επίπεδο του πληθωρισμού.

Βασική, αν όχι μοναδική, έγνοια της ΕΚΤ, αλλά και της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, η οποία χρησίμευσε ως πρότυπο για τη δημιουργία της ΕΚΤ, είναι να διατηρεί σταθερές τις τιμές, δηλαδή να διατηρεί τον πληθωρισμό «κάτω αλλά κοντά στο 2%». Ηδη από το 2013 η ΕΚΤ βρίσκεται πολύ μακριά από τον στόχο της. Για παράδειγμα, τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, αλλά αυτό ήταν μόλις 0,5%. Σε ανάλογα επίπεδα κινείται ο πληθωρισμός και στη Γερμανία. Η ΕΚΤ αντιλαμβάνεται ότι είναι κρίσιμης σημασίας θέμα να αυξηθεί ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ώστε να αυξηθεί και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, και γι’ αυτό πιέζει εδώ και καιρό προκειμένου η Γερμανία να υιοθετήσει επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Για το ίδιο λόγο πιέζει η ΕΚΤ ώστε να αυξηθούν ταχύτερα και οι μισθοί στη Γερμανία.

Πέρα από την άνοδο του πληθωρισμού, η ταχύτερη αύξηση των μισθών στη Γερμανία θα αντιστάθμιζε, εν μέρει, τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνουν πολλές άλλες χώρες της Ευρωζώνης και θα τις καθιστούσε πιο ανταγωνιστικές έναντι της Γερμανίας. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο το Βερολίνο προσπαθεί να διατηρεί πολύ χαμηλά τούς μισθούς. Σύμφωνα με στοιχεία της Haver Analytics, που δημοσίευσαν οι Financial Times, από το 1991 η παραγωγικότητα των Γερμανών εργαζομένων έχει αυξηθεί κατά 40% (πραγματική παραγωγή ανά ώρα). Το ίδιο διάστημα, οι πραγματικοί μισθοί των Γερμανών εργαζομένων έχουν αυξηθεί μόλις κατά 9%, έχοντας παραμείνει ουσιαστικά στάσιμοι μεταξύ 1992 και 2010. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση για τους χαμηλόμισθους. Τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι είναι «αναμφισβήτητη» η ανάγκη για αύξηση των μισθών στη Γερμανία. Περιέργως, αυτήν την άποψη ασπάστηκε ο κ. Γενς Ούλμπριχ, επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, υπονοώντας ότι τα εργατικά σωματεία θα πρέπει να επιδιώξουν μεγαλύτερη αύξηση μισθών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή