Η Σουηδία θέλει να καταργήσει τα μετρητά

Η Σουηδία θέλει να καταργήσει τα μετρητά

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παλαιότερη κεντρική τράπεζα του κόσμου, η σουηδική Riksbank, η πρώτη που εξέδωσε χαρτονομίσματα πριν από 350 χρόνια, ενδέχεται να γίνει και η πρώτη κεντρική τράπεζα στον κόσμο που θα εκδώσει δικό της ψηφιακό νόμισμα και θα το διαθέτει σε ιδιώτες.

Κι αυτό, γιατί στη Σουηδία μειώνεται με ραγδαίο ρυθμό η χρήση των μετρητών και η κεντρική τράπεζα της χώρας προσπαθεί να επινοήσει νέα συστήματα πληρωμών που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Οπως τόνισε χθες σε ομιλία της η αντιπρόεδρος της Riksbank, Σεσίλια Σκίνγκσλεϊ, στη Σουηδία η χρήση μετρητών μειώνεται πολύ ταχύτερα από τις άλλες χώρες.

Ο όγκος των χαρτονομισμάτων και κερμάτων που βρίσκονται σε κυκλοφορία έχει μειωθεί κατά 40% από το 2009. Ετσι, η Riksbank οφείλει να δράσει ταχύτερα από τις άλλες τράπεζες σε ό,τι αφορά την έκδοση ηλεκτρονικού χρήματος.

Γι’ αυτό ξεκίνησε χθες μια έρευνα για το τι ενδέχεται να σημαίνει αυτή η καινοτομία για το χρηματοπιστωτικό σύστημά της. Ζητούμενο είναι να αποτιμηθούν οι τεχνολογικές και νομικές επιπτώσεις μιας τέτοιας μορφής ηλεκτρονικού χρήματος, καθώς και οι επιπτώσεις σε ζητήματα πολιτικής της τράπεζας. Η Τράπεζα της Σουηδίας ευελπιστεί να έχει διαμορφώσει πλήρη εικόνα και να έχει αποφασίσει μέσα σε δύο χρόνια αν θα υλοποιήσει την εν λόγω καινοτομία της, την οποία ονομάζει ekrona (ηλεκτρονική κορώνα).

Οπως τόνισε η κ. Σκίνγκσλεϊ, «πρόκειται για κάτι εξίσου επαναστατικό όσο και τα χαρτονομίσματα» και «δεν έχει υπάρξει προηγούμενο για να το ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα». Ούτε γνωρίζει, άλλωστε, πού θα μπορούσε να απευθυνθεί για τον σχεδιασμό ενός ψηφιακού νομίσματος, ούτε ποιον να συμβουλευθεί για να διερευνήσει ποιες θα μπορούσαν να είναι οι επιπτώσεις μιας τέτοιας καινοτομίας.

Στους κόλπους της Riksbank επικρατεί προβληματισμός για το αν το ψηφιακό νόμισμα πρέπει να πάρει τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας που θα ανατροφοδοτείται ή κάποιας ηλεκτρονικής συσκευής. Τυχόν κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα φαίνεται να απασχολούν έντονα τη Riksbank.

Σύμφωνα με την κ. Σκίνγκσλεϊ, η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας έχει, για παράδειγμα, επίγνωση του κινδύνου που θα μπορούσε να προκύψει σε περιόδους οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, αν οι καταθέτες αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες της χώρας για να τα μεταφέρουν όλα στο ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας, πλήττοντας καίρια τη δυνατότητα των τραπεζών να αντεπεξέλθουν στην κρίση.

Οπως τόνισε, το σουηδικό κράτος δεν έχει κανένα συμφέρον να διευκολύνει τις παράνομες δραστηριότητες και, επομένως, πρέπει κάπως να καταγράφονται οι συναλλαγές στο ψηφιακό νόμισμα.

Προκύπτουν, λοιπόν, ερωτήματα σχετικά με το εάν τα χρήματα θα πρέπει να διατηρούνται σε λογαριασμό ή σε κάποια μορφή ψηφιακά μεταφερόμενης μονάδας, που δεν θα προϋποθέτει την υποδομή ενός τραπεζικού λογαριασμού – θα είναι κάτι σαν μετρητά.

Ενα άλλο ερώτημα είναι το κατά πόσον θα τοκίζεται ή όχι αυτή η νέα μορφή χρήματος. Εκφράζοντας την προσωπική της άποψη, η αντιπρόεδρος της τράπεζας τόνισε ότι θα προτιμούσε να σχεδιαστεί το ψηφιακό νόμισμα κατά τρόπον που να μοιάζει περισσότερο με τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα.

Οσα ψηφιακά νομίσματα υπάρχουν μέχρι στιγμής, όπως το Bitcoin, δεν έχουν εκδοθεί από κεντρικές τράπεζες.

Ωστόσο, πολλές κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν αρχίσει να εξετάζουν τα ενδεχόμενα προβλήματα αλλά και το πιθανό όφελος από την έκδοση και χρήση ψηφιακών νομισμάτων. Ανάμεσά τους η Τράπεζα του Καναδά και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή