ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Zhongan ασφαλίζει όσους μέθυσαν βλέποντας μπάλα

19s8zhongan

Στον δυτικό κόσμο είναι σύνηθες να μην καλύπτουν οι ασφαλιστικές προβλήματα υγείας ή ατυχήματα που οφείλονται σε υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Στην Κίνα, όμως, μία ασφαλιστική συγκέντρωσε δυσθεώρητα κέρδη επινοώντας σειρά καινοτόμων ασφαλιστικών συμβολαίων, μεταξύ των οποίων και την κάλυψη σε περίπτωση βλάβης οφειλομένης σε υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Πρόκειται για τη ZhongAn Insurance, που το 2014 πρόσφερε έναντι τιμήματος μικρότερου του ενός δολαρίου ασφάλιση 30 ημερών σε όσους φανατικούς ποδοσφαιρόφιλους υπέστησαν βλάβη στο συκώτι από υπερκατανάλωση αλκοόλ, βλέποντας τους αγώνες του Παγκόσμιου Κυπέλλου στην τηλεόραση.

Τους έδινε, μάλιστα, 290 δολάρια για νοσήλια και σύντομα έγινε γνωστή ως «η ασφάλεια όσων μέθυσαν βλέποντας ποδόσφαιρο». Και δεν ήταν μόνον αυτή η καινοτομία της ZhongAn.

Επινόησε ένα άλλο συμβόλαιο, το οποίο ονόμασε «υπερβολικής ζέστης», και με αυτό αποζημιώνει τους πελάτες της όταν ο υδράργυρος υπερβαίνει τους 37 βαθμούς Κελσίου. Και δεν σταμάτησε ούτε εκεί. Επινόησε ένα ακόμη συμβόλαιο, που πληρώνει τους κατόχους σε περίπτωση υπερβολικής καθυστέρησης της πτήσης τους, ενώ εκείνοι βρίσκονται ακόμη στην αίθουσα αναμονής του αεροδρομίου.

Το αποτέλεσμα ήταν να πουλήσει 5,8 δισ. συμβόλαια σε 460 εκατ. πελάτες της και από ζημιογόνος να γίνει κερδοφόρος εταιρεία. Το 2013 σημείωνε ζημίες, ενώ πέρυσι κατέγραψε κέρδη 24,4 εκατ. δολαρίων. Περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα, άλλωστε, τα περιουσιακά της στοιχεία πολλαπλασιάστηκαν επί 500 φτάνοντας το 1,16 δισ. δολάρια.

Εχοντας τώρα τη στήριξη του κινεζικού κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, του ομίλου του Διαδικτύου Tencent και του χρηματοπιστωτικού ομίλου Ping An, η ZhongAn μάλλον οδεύει προς την είσοδό της σε κάποιο από τα χρηματιστήρια της Κίνας.