Οι Βρετανοί εργάζονται λιγότερο λόγω κόστους για φροντίδα των παιδιών

Οι Βρετανοί εργάζονται λιγότερο λόγω κόστους για φροντίδα των παιδιών

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καίριο πολιτικό ζήτημα, από το οποίο μπορεί να εξαρτηθούν η μείωση της εισοδηματικής ανισότητας και της φτώχειας αλλά και η εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων, αναδεικνύεται στη Βρετανία το θέμα της δωρεάν φροντίδας των παιδιών που προσφέρει το κράτος. Κι αυτό γιατί ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι επιλέγουν να εργάζονται λιγότερες ώρες, με μικρότερη αμοιβή, προκειμένου να διαθέτουν χρόνο για τη φροντίδα των παιδιών τους. Ο λόγος δεν είναι, όμως, παιδαγωγικής αλλά οικονομικής φύσης, καθώς τους κοστίζει περισσότερο να πληρώνουν επαγγελματίες για να προσέχουν τα παιδιά τους. Η εικόνα προκύπτει από έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, έπειτα από έρευνα μεταξύ 1.600 στελεχών επιχειρήσεων. Στην ίδια έρευνα το 10% των ερωτηθέντων δήλωσε πως έχουν υπάρξει περιπτώσεις υπαλλήλων τους που παραιτήθηκαν για τον ίδιο λόγο.

Η εν λόγω έρευνα φέρει το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στελεχών να χαρακτηρίζει «καίριο ζήτημα σχετικό με την πρόσληψη και διατήρηση του προσωπικού τους» την παροχή φροντίδας για τα παιδιά των υπαλλήλων από το βρετανικό κράτος.

Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει πως «κάνει πολύ περισσότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν για τη στήριξη των οικογενειών».

Υπό την ισχύουσα νομοθεσία στη Βρετανία, το κράτος διαθέτει έως και 15 ώρες την εβδομάδα δωρεάν φροντίδα για τα παιδιά τριών και τεσσάρων ετών. Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να διπλασιαστεί αυτή η παροχή από το επόμενο έτος και να φτάσει στις 30 ώρες την εβδομάδα για κάθε παιδί σε αυτήν την ηλικία. Βρετανικά ΜΜΕ, πάντως, καλούν το κράτος να προσφέρει δωρεάν φροντίδα παιδιών σε όλες τις οικογένειες μέχρι αυτά να αρχίσουν να πηγαίνουν σχολείο.

Το BBC ζητεί από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το σύστημα φροντίδας των παιδιών ως τμήμα του σκληρού πυρήνα του επιχειρηματικού κόσμου, «όπως ακριβώς αντιμετωπίζει τα ζητήματα ενέργειας, μεταφορών ή τις ευρυζωνικές υπηρεσίες».

Παράλληλα, άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου Heriot-Watt διαπιστώνει πως η βελτίωση της φροντίδας των παιδιών αποτελεί τη μοναδική πολιτική επιλογή που θα βοηθούσε πολύ στη μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων. Διαπιστώνει ότι η παροχή καλύτερης φροντίδας των παιδιών θα βοηθήσει αν συνοδεύεται από μια μείωση του χάσματος ανάμεσα στις αμοιβές γυναικών και ανδρών, όπως επίσης όταν συνοδεύεται από αύξηση του κατώτατου μισθού ή σύνδεση των κοινωνικών επιδομάτων με τον πληθωρισμό. Τα στοιχεία τής εν λόγω έρευνας καταδεικνύουν ότι συνεισφέρει στη μείωση της ανισότητας η στήριξη του κράτους, όταν παρέχεται σε γυναίκες που αμείβονται με τις χαμηλότερες αποδοχές, καθώς συχνά τα φτωχότερα νοικοκυριά είναι εκείνα που συντηρούνται μόνο από μία γυναίκα.

Η παροχή δωρεάν φροντίδας στα παιδιά αποδεικνύεται και από άλλες έρευνες πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της εισοδηματικής ανισότητας και της φτώχειας, καθώς προσφέρει στους γονείς τη δυνατότητα να εργασθούν ή να αυξήσουν τις ώρες εργασίας τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή